Nemzetközi gazdaság

Idén is elkényeztették a felhasználókat

Kiemelkedő fotózási képességek, hatalmas segítség a munkában, 5G-képesség – bőven van kínálat, ha valaki esetleg úgy dönt, hogy az okosmobilok közül választ karácsonyi ajándékot.

Ahogyan az elmúlt években megszokhattuk, idén is számtalan új modellel kényeztették el a felhasználókat a telefongyártók, és bár az év legnagyobb dobásának számító hajlítható kijelzős okosmobilok még messze vannak attól, hogy nagyobb tömegek számára is elérhetők legyenek, bőven van miből választani, ha valaki úgy dönt, hogy telefonnal lepi meg a szeretteit karácsonykor.

Az eladott készülékek számát tekintve piacvezető Samsung több csúcskészüléket is bemutatott az idén, és bár a Galaxy S10+ a cég zászlóshajója ebben az évben, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a Galaxy Note10-re. Egyrészt a Note10+ 5G az első lett a DxOMark előlapi és hátlapi kamerákat értékelő rangsorában, másrészt a videós teljesítményére is az eddigi legmagasabb pontszámot kapta. Kiváló képalkotási technológiájával és szoftveres megoldásaival a Galaxy Note10 új szintre emeli a videós és fotós élményeket, ráadásul az S Pen speciális toll segítségével a videók szerkesztése is nagyon egyszerűvé válik. Ha pedig S Pen, akkor érdemes megemlíteni, hogy a továbbfejlesztett hardverrel együtt a toll a produktivitást és a kreativitást is hatékonyan támogatja. Jól jöhet az eszköz a munkában is, számos funkció áll rendelkezésre, például hogy a Samsung Notes alkalmazásban könnyen szöveggé alakíthatjuk az S Pennel leírtakat, és exportálhatjuk különböző formátumokba.

A közelmúltban itthon is elindult az első kereskedelmi 5G-s hálózat, és persze a gyártók is igyekeznek reagálni arra, hogy a világban egyre többen használják az új generációs mobilhálózatot. A Huawei Mate 20 X (5G) két saját fejlesztésű csipkészletet kapott, ezzel az eszköz támogatja az 5G-s megoldásokat. Mivel a készülék az önálló (SA) és az összevont (NSA) hálózati struktúrákat is támogatja, világszerte minden ötödik generációs hálózaton működőképes. Persze a kamerarendszert sem hanyagolta el a kínai cég: a Mate 20X (5G) egy – a Leicával együttműködésben kifejlesztett – 40 megapixeles széles látószögű, egy 20 megapixeles ultraszéles látószögű, valamint egy

8 megapixeles telefotólencsét tartalmazó kamerarendszert kapott, és a fotózási képességeket mesterséges intelligencia is támogatja.

Maradva az 5G-s vonalon, az LG is meglepte a piacot és a felhasználókat egy, az új generációs mobilhálózattal kompatibilis mobillal, amely ráadásul egy egészen érdekes megoldást is tartalmaz. A már itthon is elérhető V50ThinQ-hoz ugyanis jár kiegészítőként az eszközhöz csatlakoztatható második, 6,2 hüvelykes képernyő is. A második kijelző és maga a készülék egymástól függetlenül is használható, ezzel számos új felhasználói lehetőséget kínál játék, tartalomfogyasztás és multitasking terén is. Például amíg az egyik képernyőn filmet nézünk, a másikon az IMDB-n böngészhetünk, vagy élő közvetítés alatt válaszolhatunk a kommentekre, de akár játék közben is csetelhetünk a barátainkkal.

Nagy számháború zajlik a mobilgyártók között a kameraszenzorok kapcsán, és ebben most igen erős versenyzőnek tűnik a Xiaomi. A társaság két hete itthon is bemutatta az öt hátoldali és egy előlapi kamerával felszerelt Mi Note 10-et, amely már az ünnepek előtt kapható lesz. Az eszköz egy egészen elképesztő, 108 megapixeles nagylátószögű szenzort is kapott, a kamerarendszerét pedig úgy alakították ki, hogy akár 50-szeres zoomolást is lehetővé tesz anélkül, hogy romlana a képminőség, ráadásul a mesterséges intelligencia is jelentős támogatást ad a fényképek és videók elkészítéséhez.

Az eszköz egy egészen elképesztő,

108

megapixeles nagylátószögű szenzort is kapott

Ezek is érdekelhetik