BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét dinamikus növekedésnek indult Szerbia szilvapálinka-exportja

Tóth Péter, Vajdaság | Szerbiában az utóbbi évtizedekben hanyatlóban volt a szilvatermelés, de az ország brandjének számító szilvapálinkából az elmúlt években ismét egyre többet állítanak elő. A tölgyfa hordókban érlelt, aranysárga színű, illatos szilvapálinka világszerte ismert és népszerű. A délszláv háborút megelőző időszakban évente 1,5 millió litert szállítottak belőle a világ számos országába. Az export jelenleg is meghaladja az évi egymillió litert.

Az utóbbi öt évben több mint 25 százalékkal nőtt a szerbiai pálinkatermelés, a kivitel pedig 42 százalékkal bővült. Ezt a Szerb Kereskedelmi Kamara tette közzé a hivatalos statisztikák alapján. A legnépszerűbb és leginkább elérhető a szilvapálinka, amelyet nagy mennyiségben az Egyesült Államokba is szállítanak. A kamara adatai szerint egyre nagyobb mennyiséget termelnek birsalma-, körte-, barack- és málnapálinkából is. A szerb Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint a kivitel szerkezetét tekintve első helyen Montenegró áll (19,3 százalék), majd az USA (14,5 százalék), Horvátország (13,5 százalék), Németország (11,6 százalék) és Bosznia-Hercegovina (10,1 százalék) következik, míg az összes többi országba a pálinka 30 százalékát szállítják.

Szerbia 2018-ban a legtöbb pálinkát az

Európai Unióba szállította, a pálinkakivitel értéke 2,1 millió eurót tett ki, ezt 2019-ben valamennyivel még sikerült is túlszárnyalni. A szerb mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 530 olyan cég van bejegyeztetve, amely tömény alkoholtartalmú italokat állít elő.

Szerbiát sokan tekintik a pálinka, elsősorban a szilvapálinka Mekkájának. Az ország brandje a sligovica, a jó minőségű szilvából készült pálinka, a szerb szilvapálinka márkanevet le is védte. Az országban mintegy 250 ezer hektáron termesztenek szilvát, a csaknem 50 millió szilvafáról átlagosan 600 ezer tonna termést takarítanak be, ezzel Szerbia világelső. Jelentős mennyiségű aszalt szilvát állítanak elő, de az össztermés mintegy kétharmadából pálinka készül. A sligovica – vagy eredeti írásmódjával sljivovica – nemzeti italnak számít. Mivel azonban a lepárlás többnyire még mindig az érvényben lévő előírások és törvények megkerülésével zajlik, az ország évi mintegy 200 millió euró adóbevételtől esik el. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis mindenki annyi pálinkát főz, amennyit akar, csupán a forgalmazást korlátozzák. Amikor Belg­rád megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, már tudni lehetett, hogy a következő években ez számos kihívás elé állíthatja a pálinkafőzőket Szerbiában. Saját részre továbbra is mindenki annyi pálinkát főzhet, amennyit akar, de ha eladásra szánja, akkor céget kell alapítania, és technológust is kell alkalmaznia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.