Nemzetközi gazdaság

Van még tér a részvénypiac előtt

Kedvezők a hazai makrogazdasági kilátások, és a részvénypiac előtt is van még tér az emelkedésre – derült ki a Concorde Értékpapír Zrt. sajtóreggelijén.

Optimisták a magyar részvénypiaccal kapcsolatban a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői. Ugyan a BUX index az elmúlt három hónapban csak mérsékelten, 2,2 százalékkal emelkedett, de ötéves távlatban 264 százalékos erősödéssel az egyik legjobban teljesítő piac a magyar, és még mindig van tér az emelkedésre. Az átlagos hazai, 10-11-es P/E értékeltség, amely a régiós átlag is, nem számít magasnak, pláne az amerikai piac 18-20-as értékeltségi szintjéhez képest – hangsúlyozta Le Phuong Hai Thanh, a brókercég elemzési üzletágának vezetője.

Az egyes blue chipek kapcsán is pozitív az elemzők várakozása. Az OTP jegyzésének alakulását a hazai makrogazdasági pályától teszik függővé, ez utóbbi pedig kedvező, így a bankpapír előtt van még tér a további drágulásra. A Mol árfolyamának sorsa viszont sokkal inkább a külföldi befektetők kezében van. Új jövőképre lehet szüksége a vállalatnak, mert az olajfinomítás és a műanyaggyártás már nem vonzó téma. Hiába a Molé a nyersanyagszektor egyik legjobb ESG- (környezeti és szociális kormányzás) pontszáma, lehet, hogy az intézményi befektetők és alapkezelők pár év múlva már nem is fektethetnek ebbe az ágazatba – vélte Móró Tamás, a brókercég vezető stratégája. Az olajvállalat menedzsmentje azonban látja a problémát, így a Concorde szerint hosszabb távon nem fojtja meg a részvénydrágulást.

A Richter a hazai részvénypiac egyik nagy egyedi sztorija, az árfolyam alakulása szinte teljesen független a magyar környezettől. Fényes jövő állhat a gyógyszerpapírok előtt, egyes amerikai ágazati elemzések szerint a helyi cariprazine-eladások értéke akár a kétmilliárd dollárt is elérheti a csúcsévben, így a Richter profitja is meredeken emelkedhet. A Magyar Telekom viszont a régió legrosszabbul teljesítő telekommunikációs részvénye. Erről az elemzők szerint főleg a cég osztalékpolitikája és eladósodottsági szintje tehet, de ha a vállalat javítana ezen a két területen, régiós szinten is kiemelkedő lehetne a Telekom árfolyam-emelkedése.

A hazai makrogazdasági helyzet is optimizmusra ad okot. A Concorde elemzői hangsúlyozták: tavaly a magyar és a német feldolgozóipar teljesítménye elvált egymástól. A nyugati ipari recesszió ellenére a hazai ágazat nagyon jól szerepelt, köszönhetően főleg a hadrendbe állt új kapacitásoknak és annak, hogy a németeken kívül más beruházók is megjelentek Magyarországon. A munkaerőpiac feszes, a belső kereslet erős, emiatt kezd megindulni az infláció is, de egyelőre nincs veszélyes szinten.

A forint kapcsán a Concorde is leértékelődést vár. Megszűnt a folyó fizetési mérleg többlete, nincs már támasza az árfolyamnak – vélte Móró. Hozzátette: míg a hazai brókerek leginkább a cseh koronát és a lengyel zlotyt longolják a forint ellenében, addig az amerikai hedge fundok és alapok a mexikói pezót teszik meg a hazai devizával szemben, ezt a párt itthonról nem is lehet kereskedni. „Mexikóban 7,25 százalékos az alapkamat, és 3 százalék alatt van az árindex, míg a hazai deviza adja a világ egyik legalacsonyabb reálkamatát, megéri shortolni.” Problémát azonban nem jelent a gyenge keresztárfolyam és a további forintgyengülés, vélhetően a 350-es euróárfolyam sincs messze.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!