Nemzetközi gazdaság

Összeomlott az orosz rubel árfolyama

Világszerte megviselte a devizákat az olajár zuhanása: a rubel, a lej és a norvég korona történelmi mélypontján is megfordult, a dollár viszont hirtelen erőre kapott.

Az olajár drasztikus esésére reagálva tegnapra gyakorlatilag összeomlott az orosz rubel, amely a járvány okozta kockázatkerülés miatt már egy hónapja mérsékelten gyengült. Az euróval szembeni keresztárfolyam csak tegnap 11 százalékos mínuszban volt, a dollárral összevetve 4 százalékos a zuhanás. A rubel négyéves mélypontra ért mindkét deviza ellenében, utoljára 2016 elején volt ezeken a szinteken, amikor az olajpiaci lejtmenet és a nemzetközi szankciók egyszerre sújtották az országot.

A jegybank már lépett is: közölte, hogy öt év után újra megjelenik a devizapiacon, és gigantikus, 570 milliárd dollárra hizlalt devizatartalékát is beveti az árfolyam stabilizálása érdekében. Azt azonban nem hozták nyilvánosságra, mennyi rubelt vesznek, és meddig tart a program. Alekszandr Novak olajminiszter mindenesetre magabiztosan nyilatkozott: a következő hat-tíz évben az ország költségvetése akár 25-30 dolláros olajár mellett is stabil marad.

A rubelhez hasonlóan nyomás alá kerültek a közel-keleti olajmonarchiák devizái is, de ezeknek a jegyzését a helyi jegybankok állapítják meg, így a fizetőeszközök nem tudtak az oroszhoz hasonlóan bezuhanni. Az olajár megroppanása egyébként világszerte csökkentette a kockázatvállalási kedvet, és ez a fejlődő piaci eszközök, különösen a devizák árfolyamában erősen érződött. A régiós fizetőeszközök zöme is gyengült. A lej ugyan már korrigált kicsit, de tegnap reggel az euróval szembeni történelmi mélypontra esett. Gyengüléséhez a belpolitikai bizonytalanság és a koronavírus-járvány is nagyban hozzájárul. Csehországban hasonló a helyzet: a korona már csaknem 3,5 százalékot esett az euróval szemben az elmúlt három hétben, a befektetők pesszimistán reagáltak az országos iskolabezárás tegnapi hírére.

A zloty és a forint oldalazott tegnap. A hazai deviza jól szerepelt az elmúlt másfél hétben, bő 1 százalékot erősödött az euró ellenében. Hangsúlyos azonban, hogy a forint épp történelmi mélypontja közeléből korrigál. Az árfolyam tegnap még azután is erősödött valamelyest, hogy a statisztikai hivatal hét éve nem látott, 4,1 százalékra nőtt februári maginflációról adott hírt. Az erősödést segíthette, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban már megígérte: a jegybank minden elérhető eszközzel harcolni fog a gyorsuló ellen.

A dollár is visszapattant: tegnap a zöldhasú 0,6 százalékot erősödött, miután a megelőző két hétben majdnem az 1,14-os szintig ment a közös deviza ellenében, a dollárindex pedig 1 százalékot ralizott. Piaci kommentárok szerint a devizapiaci kereskedők arra spekulálnak, hogy átfogó ösztönzőprogrammal készülnek az Egyesült Államokban a járvány okozta károk enyhítésére.

A jennel szemben 2,5 százalékos volt a dollárrali, Tokióban vélhetően fellélegeznek, hogy csökken a nyomás a jegybankon. A japán deviza a dollárral szembeni négyéves csúcsáról korrigál épp, a rekordalacsony árfolyam miatt a befektetők folyamatosan az újabb lazítócsomagot várják. A kormányzat már jelezte: ha kontroll nélkül erősödik a jen, mindenképp előállnak az új ösztönző intézkedésekkel.

A kisebb forgalmú fejlett piaci devizák közül a kanadai dollár és a norvég korona a legérzékenyebb az olajárra. A korona is megroppant, tegnap az euróval szembeni történelmi mélypontjáról korrigált. A jegybank csak jövő csütörtökön ül össze, de már megígérte, hogy minden szükséges lépést megtesz a deviza és a gazdaság védelmében. A kanadai dollár a zöldhasúval szembeni négyéves mélypontjáról korrigált tegnap, miután az ottawai jegybank megelőzésképp drasztikusan, 50 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

Ezek is érdekelhetik