Nemzetközi gazdaság

Dróntámadás érhetett egy olajtankert Szíria partjai előtt

Gyaníthatóan dróntámadás ért szombaton egy olajtankert Szíria partjai előtt a Banijasz olajterminál közelében.

A gyanú szerint dróntámadás ért szombaton egy olajtankert Szíria partjai előtt a Banijasz olajterminál közelében – közölte a szíriai olajügyi minisztérium.

Képünk illusztráció
Fotó: BW Offshore

A támadás a libanoni felségvizek irányából érkezett a SANA állami hírügynökség beszámolója szerint. A fedélzeten keletkezett tüzet időközben sikeresen eloltották. Az iráni al-Alam televízió közölte, hogy az olajtankert két „lövedék” találta el. Értesülése szerint a károkat szenvedett hajó egyike volt három olajtankernek, amely nemrég érkezett az olajterminálhoz.

Olajipari szakértők szerint az olajfinomítóval rendelkező Banijasz kikötőváros fedezi Homsszal együtt Szíria dízelolaj, fűtőolaj, benzin és más olajszármazékok iránti szükségletének nagy részét. Mivel a fontosabb olajlelőhelyek Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékének kezén vannak, a szankciók és a polgárháború sújtotta országban az utóbbi évben komoly üzemanyaghiány lépett fel, ami áremelkedéseket eredményezett. A damaszkuszi vezetés ezért egyre inkább szövetségese, Irán olajszállítmányaira volt kénytelen hagyatkozni, bár a nyugati büntetőintézkedések és a helyi fizetőeszköz, a szíriai font elértéktelenedése megnehezítette az importot.

Az Irán, Izrael és az Egyesült Államok között kiéleződő feszültség közepette az utóbbi időben több rejtélyes támadás is történt teherhajók ellen a közel-keleti térségben.

A Háárec című izraeli lap márciusban arról számolt be, hogy komoly gazdasági károkat okozó tengeri viszály folyik Irán és Izrael között. Az újság tudni véli, hogy Izrael több tucat iráni olajtankerre mért csapást, több milliárd dolláros kárt okozva Iránnak, sikeresen megzavarva az iszlám köztársaság tengeri szállításait.

 

olajtanker Libanon Irán Sziria dróntámadás
Kapcsolódó cikkek