Nemzetközi gazdaság

Súlyos következményei lehetnek a franciaországi lezárásoknak

A francia kormány által legújabban bevezetett járványügyi korlátozások hatással lesznek az ország gazdasági növekedésre, de azt egyelőre megbecsülni is nehéz, milyen mértékben vethetik vissza azt  — figyelmeztetett az ország pénzügyminisztere.

Bruno Le Maire szerint a szombaton kezdődő, négyhetes országos lezárás gazdasági hatásait még csak megbecsülni sem lehet. A francia pénzügyminiszter egy pénteki, Reuters által is szemlézett interjúban arról beszélt: a következő hetekben próbálják felmérni az országos vesztegzár várható gazdasági következményeit, és ennek fényében akár

az idei évre tervezett, 6 százalékos bővülésről szóló előrejelzésüket is módosíthatják.

Fotó: Julien Mattia / Anadolu Agency/AFP

A miniszter elmondta: hogy a koronavírus-járvány erősödő, harmadik hullámát megakassza, a kormány a következő négy hétben az egész országra kiterjeszti a fővárosban és környékén már életbe léptetett járványügyi intézkedéseket.

A nem létfontosságú üzletek nem nyithatnak ki, az iskolák pedig bezárnak újabb egy hónapig, este 7 órától pedig kijárási korlátozást vezetnek be.

A kormány a közigazgatási körzetek közötti átjárást is megtiltotta: a lakhelyének 10 kilométeres körzetét senki sem hagyhatja el.

Százötvenezer franciaországi vállalkozásnak kell ideiglenesen újra bezárnia, ami az üzletek számára összesen 11 milliárd eurós bevétel-kiesést okoz, és a kormányzat kiadásait is jelentős mértékben megnöveli.

A kormányzati intézkedések költségei – beleértve a bértámogatásokat és az adókedvezményeket – a korábbi 7,2 milliárd euróról havi 11 milliárd euróra emelkednek

– közölte a pénzügyminisztérium.

Franciaországban szerdán több, mint 50 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és 308 vírusfertőzéssel kapcsolatos halálesetet regisztráltak, a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint. A franciaországi kórházak intenzív osztályain több, mint 5100 koronavírusos beteget kezelnek. Emmanuel Macron elnök a korlátozások bejelentésekor azt mondta: ha a kormány kivár, májusra 4500-zal is emelkedhetett volna a kritikus állapotban levő betegek száma, ezt pedig nem bírná el a francia egészségügyi rendszer.

A nyugat-európai országokban húsvét előtt bevezetett szigorításokról bővebben itt írtunk:

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/negyhetes-orszagos-lezaras-kezdodik-a-franciaknal-3658528/

Franciarország koronavírus járvány járványügyi intézkedések országos vesztegzár lezárás Bruno Le Maire
Kapcsolódó cikkek