Nemzetközi gazdaság

Vakcina-adakozásba kezd az Európai Unió

Az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy 100 millió adag koronavírus elleni vakcinával segítik a legrászorultabb országokat.

Az év végéig 100 millió dózisnyi oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országok részére – erről döntöttek az uniós állam- és kormányfők kedden, a brüsszeli EU-csúcs második munkanapján.

Az a világ legnagyobb vakcinaexportőre, és további erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy a vakcinák a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó mechanizmuson keresztül mindenki számára hozzáférhetők legyenek

– olvasható az Európai Tanács végkövetkeztetéseiben. A döntést az teszi lehetővé, állítják az uniós vezetők, hogy a felgyorsult oltási kampányok következtében Európa-szerte számottevően javult az járványügyi helyzet.

Fotó: Valeria Mongelli / Anadolu Agency via AFP

Felhívták a figyelmet azonban az éberségre a vírusmutánsok terjedésével kapcsolatban, és hangsúlyozták, hogy további erőfeszítéseket kell tenni oltóanyaggyártás fokozására.

Nemrég az Egyesült Államok is úgy döntött, hogy korábbi álláspontját felülvizsgálva engedélyezi a tengerentúlon gyártott, koronavírus elleni oltóanyagok exportját. Az USA-ban gyártott Pfizer, Moderna illetve Johnson & Johnson vakcinák első szállítmánya június végén hagyhatja el a tengerentúlt. Az Egyesült Államok összesen 80 millió dózisnyi oltóanyagot szállíthat külföldre a félév végén.

koronavírus elleni vakcina EU-csúcs COVAX-program Európai Unió
Kapcsolódó cikkek