Nemzetközi gazdaság

Az OPEC-re szegeződnek a szemek az emelkedő olajárak miatt

A 2018. őszi szintek körüli áron kereskednek az olajjal a termelő országok csütörtöki megbeszélése előtt: ha a vártnak megfelelően emelik a kínálatot, az talán megállítja az áremelkedést.

A piaci trend világos. Hétfőn az olaj ára némileg visszavonult, mert kedvezőtlen hírek érkeztek a koronavírus delta variánsának ázsiai terjedéséről, Sydney-ben, Bangkokban és más thaiföldi tartományokban újabb korlátozásokat vezettek be, Indonézia a járvány terjedésével küzd, és Malajzia is várhatóan meghosszabbítja a korlátozásokat.

Folytatódik a világgazdaság kilábalása a válságból, és emiatt már öt hete szakadatlanul emelkedik az olaj ára. Miután a Brent hordónkénti ára 76,6 dollárra emelkedve elérte a 2018. őszi szintet, sokan az OPEC és a többi olajtermelő ország e heti egyeztetéseitől várják, hogy a kitermelés további emelésével behúzzák a féket.

A döntés csütörtökön várható, de addig is bőven érkezhetnek hírek, amelyek megrángathatják a fekete arany árfolyamát.

Kulcstényező, mit mond a termelők közül Szaúd-Arábia és Oroszország, és hogyan alakulnak az iráni–amerikai nukleáris tárgyalások. A csütörtöki csúcs előtt ma összeül az OPEC+ közös technikai bizottsága, amit holnap a miniszterek monitoringbizottságának ülése követ, és ezekről az eseményekről is jöhetnek érdemi hírek.

Fotó: ALEXEY VITVITSKY

Mindezek ellenére az az alapvető várakozás, hogy a világgazdaság leküzdi a pandémiát, az energiakereslet pedig emelkedik. Mindez az olaj árának további emelkedéséhez vezet, ha az OPEC+ nem ellensúlyozza az új keresletet a várakozásoknak megfelelően új kínálattal.

Az olaj drágulása világszerte kulcstényezője volt az felgyorsulásának, ami sok helyen fájdalmas méreteket ölt, panaszokat és politikai feszültséget szül. India például hónapok óta sürgeti az olajkitermelés növelését. Tavaly tavasszal, amikor a járvány miatt lefagyott a világgazdaság és zuhant az olajkereslet, az OPEC+ napi 9,7 millió hordóval csökkentette a kitermelést, hogy visszafordítsa az olaj árának szabadesését.  Ahogy a világgazdaság kezdte maga mögött hagyni a válságot, április végéig ebből a kínálatból napi 1,8 millió hordót hozott vissza a piacra, és a május és  július közti időszakra újabb 2,1 millió hordóról született megegyezés, ami azonban májusban nem teljes mértékben valósult meg.  Június végén a kínálat még mindig mintegy 5,8 millió hordóval marad el a pandémia előtti szinttől. A kérdés, mit határoz az OPEC+ augusztust illetően, illetve hoz-e döntést a későbbiekről is. Ha augusztusra 500 milliónál kevesebb emelés lenne a döntés, a piacon ismét elszabadulnának a bikák, és a közeljövőben tovább emelkedne az olaj ára – írta jegyzetében Warren Patterson, az ING fő árupiaci stratégája. A Bloomberg elemzői felmérése szerint a várható emelés 550 millió dollár.

Egyes elemzők az elmúlt hetekben azt sem zárták ki, hogy a felgyorsulása akár 100 dollár fölé is tolhatja az olaj árát, és a döntés a kilábalás egyenetlenségei, a fennmaradó kockázatok és eltérő megítélésük miatt nem is olyan könnyű feladat az OPEC+ számára.

Az orosz kormány 40 dollárhoz közeli árakon tervezte az olajbevételeit, és várhatóan szívesen fogadna egy olyan kitermelésnövelést, amely emelné a piaci részesedését – írta Ole Hansen, a Saxo Bank fő árupiaci stratégája. Szaúd-Arábia januárban, a járványzárlatok szigorodása idején, egyoldalú kitermeléscsökkentést  vállalt az árak karbantartása érdekében, és most is alapvető szerepe lesz. Vajon ezúttal a nagyobb kitermelésemelés ellen érvel a magasabb árak kedvéért? – tette fel a kérdést Hansen. Az iráni–amerikai nukleáris tárgyalások kimenetele szintén fontos tényező, megegyezés esetén az iráni kitermelés emelkedéséhez vezethet, ez azonban semmiképp sem történik majd gyorsan – írta Patterson –, ezért a mostani OPEC+-tárgyalásokon valószínűleg nem veszik figyelembe, és csütörtökig amúgy sem várható egyezség.  

nukleáris egyezmény OPEC WTI Oroszország Szaúd-Arábia brent olaj India
Kapcsolódó cikkek