Nemzetközi gazdaság

A bankok kimaradnak a globális minimumadóból

Az OECD párizsi tárgyalásán úgy tűnik Nagy-Britannia sikeresen lobbizott azért, hogy a pénzügyi szektor mentesüljön a globális minimumadó alól. Cserébe a britek kivezetik a digitális szolgáltatásokat sújtó különadót.

A Financial Times szerda esti információi szerint megegyezés született a pénzügyi szektor kihagyásáról a globális kapcsán. Az OECD tárgyalások első szakasza azt kívánja definiálni, hogy a nagy multinacionális cégeknek hol kell adót fizetniük bevételeik után. Ezután következhet a megállapodás a legalább 15 százalékos globális minimumadóról, melynek célja a nagy nemzetközi vállalatok azon gyakorlatának megakadályozása, mely szerint a profit a legalacsonyabb adókulcsú területeken csapódik le.

A mostani első szakaszban Franciaország és Nagy-Britannia azért küzd, hogy a nemzetközi vállalatok azon a területeken is fizessenek adót, ahol azok működnek, még ha hivatalos jelenlétük nincs is. Ez elsősorban az amerikai technológiai cégeket érintené. Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy a cégek tevékenységük helyszíne alapján fizessenek adót, ám cserébe a digitális szolgáltatásokat érintő különadók megszüntetését várja. Az amerikai álláspont szerint a minimumadó minden szektort kell, hogy érintsen, ami a pénzügyi központ London ellenérzését váltotta ki.

Fotó: Picture-Alliance/AFP

Az angol álláspont szerint azonban mivel a szabályozásnak köszönhetően a bankoknak különálló tőkemegfelelési feltételeket kell minden országban, ahol működnek teljesíteniük, méltányos lenne a pénzügyi szektor számára felmentést adni. A brit pénzügyminisztérium szerint a kivétel nélkül a Cityben működő bankok kevesebb adót fizethetnek Anglia részére és többet más államok számára.

Az Egyesült Államok a digitális adók megszüntetése kapcsán több konkrét ígéretet vár a britektől az eddigieknél, sőt kezdetben azt várta, hogy a minimumadó elfogadását követően azon államok – a britek mellett például Franciaország és Olaszország is – melyek digitális adót vetettek ki, azt azonnal megszüntetik. A brit diplomaták elismerik az ilyen típusú terhek kivezetésére tett lépések szükségességét, miközben az amerikaiak az új globális adórendszer bevezetésén dolgoznak.

Az OECD tárgyalások ezen fordulójának vége csütörtökön nem sokkal a brit pénzügyminiszter Rishi Sunak éves, Mansion House-ban tartott beszéde után következhet. Sunak beszédében várhatóan egy olyan víziót fog megfogalmazni, mely szerint a City még évtizedekig a világ legfejlettebb és izgalmasabb pénzügyi központja marad. A beszéd mellé mellékelt dokumentumokban a pénzügyminiszter a zöld pénzügy fókuszba állítását ígéri a Cityben.

bankszektor globális minimumadó OECD
Kapcsolódó cikkek