A makrogazdaságban azt gondoltuk, hogy az alacsony hiány, államadósság és kell, a többit megoldja a piac. Joseph Stiglitz hangsúlyozta: a neoliberalizmus gyors gazdasági növekedéssel kecsegtetett, ez azonban nem igazolódott be, a lassabban emelkedett, mint az ezt megelőző időszakban.

Fotó: Jacques Demarthon / AFP

 

A fősorodnak nagy hibája volt, hogy nem volt képest kezelni az egyenlőtlenségeket, a klímaváltozást és egyéb lokális krízisek is kialakultak. A Columbia Egyetem professzora rámutatott: a neoliberalizmusban aszimmetrikus információs helyzetek jöttek létre, amiről azt gondoltuk, hogy nem okoz problémát, azonban játékelmélet-kutatások kimutatták, hogy jelentős szerepük van a gazdasági egyensúlytalanságok kialakulásában. 

 

A gazdaság rekonstukciójára van szükség, amely során egyensúlyt kell kialakítani a piaci folyamatok, a kormányzat és egyéb intézmények között - véli a Világbank egykori vezető közgazdásza. A neoliberalizmus egy erőteljes ideológia volt, érdemes a hibáiból tanulni.

 

Hogyan nézhet ki az új rendszer? 

 

A neo-liberalizmus utáni fősodorban fontos szerepe lehet a fiskális politikának, ami nagyobb multiplikátor-hatással bírhat, mint korábban gondoltuk - hívta fel a figyelmet a Nobel-díjas közgazdász. Nagyobb hangsúlyt kaphat az országok felkészítése a gazdasági válságokra és az automatikus stabilizátorok száma is nőhet (ilyen például az uniós növekedési és stabilitási paktum).

Fotó: DPA / AFP / Felix Hörhager

 

A monetáris politika hatékonytalannak bizonyult a válságkezelésben, de nem azért, mert nem lazítottak eléggé a feltételeken, hanem mert nem tudták rávenni a bankokat a hitelezésre - húzta alá Joseph Stiglitz. Számos ponton kellene változnia a jegybanki szerepvállalásnak, az inflációs célkövetést kevésbé kellene prioritásként kezelni, helyette a valódi gazdasági stabilitásra kellene törekedni, meg kellene szüntetni a 2 százalékos inflációs cél fetisizálását. 

 

Új paradigma kialakítására van szükség, aminek az építőkockái már körülöttünk hevernek, azonban számos terület túl kell lépni a megszokott paneleken - jelentette ki a professzor. A neoliberalizmus nem szolgálta jól a világot, az új rendszernek nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a jólétre, a fenntarthatóságra és a stabilitásra.