Nemzetközi gazdaság

Csődöktől féltik az olasz kisbankokat

Már a közeljövőben bajba kerülhetnek egyes pénzintézetek Olaszországban.

Már a következő hónapokban válságba kerülhetnek egyes kisebb bankok Olaszországban, hiába van kilábalóban a válságból a gazdaság - figyelmeztetett Ignazio Visco olasz jegybankelnök. 

Az olasz bankszövetség tagjai előtt elmondott beszédében Visco

alapvetően optimista képet vázolt fel az ország gazdaságáról és pénzügyi rendszeréről:

amint a jegybank már korábban előrejelezte, a gazdaság teljesítménye várhatóan ugrásszerűen javul a második félévben, a növekedése idén öt százalék körül lehet, és jövőre is folytatódhat. A bankok tőkével jól ellátottak, és a hitelállományon belül stabilan 1,1 százalék körül van a rossz minősítésű kölcsönök. 

Fotó: Shutterstock

A rossz hitelek összege azonban növekedhet a következő hónapokban - bár kevésbé, mint korábbi válságok idején -, és egyes kisebb bankokat úgy ért a járvány sokkja, hogy már előtte strukturális problémákkal küzdöttek, és a jegybank figyelmeztetései ellenére fenntarthatatlan üzleti modellt alkalmaztak - mondta Visco. 

Nem zárhatjuk ki, hogy már a közeljövőben lesznek bankválságok

- mondta. 

szavaiból az is kiderült, hogy

nem kizárólag kis pénzintézeteknek vannak problémái, és a jegybank feltérképezi, milyen megoldásokat alkalmazzon, ha egyes közép-, vagy nagybankok is bajba jutnának.

Az olasz kormány arról győzködi az ország második bankját, az Unicreditet, hogy vásárolja meg a Monte dei Paschi di Sienát, hogy az állam kiszállhasson a pénzintézetből, amelyet még 2017-ben mentett meg az összeomlástól - tette hozzá tudósításában a Reuters.

Olasz bankok UniCredit Olaszország Banca d'Italia Olasz Központi Bank Olasz bankszektor Monte dei Paschi
Kapcsolódó cikkek