A svájci központú MET Csoport július 28-án megvásárolta az Arendals Fossekompani norvég részvénytársaságtól annak 100 százalékos részesedését a COGEN Energia España nevű spanyolországi – a kombinált hő- és villamosenergia-piacon (CHP) integrált szolgáltatásokat végző – vállalatban. 

A cégnek három fő üzletága van. Egyfelől öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 MW beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, illetve üzemeltetési- és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik felek számára. A harmadik üzletág villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik. Az erőművek évi 600 GWh villamosenergiát termelnek, további 400 GWh hőtermeléssel.

Fotó: MET

A kiegyenlítő és rugalmas energiatermelés különösen fontossá vált az európai villamosenergia-piacokon, mivel folyamatosan növekszik a hálózatokba betáplált,

megújuló energiaforrásból származó villamosenergia mennyisége, ez pedig egyre nehezebbé teszi az áramellátás és a kereslet összehangolását. Az olyan technológiák, mint a CHP (kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés) vagy a CCGT (kombinált ciklusú gázturbina) flexibilis és hatékony megoldások, amelyek segítenek az elektromos hálózat egyensúlyban tartásában.

Ez a tranzakció a MET Csoport első jelentős beruházása a spanyol CHP-piacon.

Johannes Niemetz, a MET Csoport pénzügyi igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta: 

A rugalmassági eszközök elengedhetetlen részei vállalatunk integrált stratégiájának, amely támogatni kívánja a globális energiaátmenetet. Olyan befektetési célpontokat vizsgálunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hatékonyan tudjuk működtetni, szinergiákat teremtve a gáz- és árampiacokon már meglévő pozícióinkkal. A rugalmassági eszközöknél a MET elsősorban Spanyolországban, Olaszországban és a német piacon tervez további akvizíciókat.