Nemzetközi gazdaság

Íme hol, mit ér a védettségi igazolás

A világ egyre több országában kísérleteznek védettségi igazolás alkalmazásával és azokhoz fűződő előjogokkal. Míg Magyarországon az oltatlanokat érintő korlátozások nagy része megszűnt, más országokban ezek egyre inkább teret nyernek.

Az oltási plafon elérését követően terjedésnek induló delta változata a koronavírusnak egyre több országot késztet arra, hogy bizonyos helyszíneket csak védettséggel tegyen látogathatóvá. A BBC készített egy listát pár ország gyakorlatáról.

Fotó: JOEL SAGET / AFP

Nagy-Britannia

Jelenleg az Egyesült Királyságban nincs védettséghez kötve különböző események látogatása, ám Boris Johnson szerint ez szeptember végére az éjszakai szórakozóhelyekre és egyéb nagy tömegeket összegyűjtő helyszínekre csak a védettek léphetnek be. Az NHS Covid Pass a borostyánszínű országokból hazatérőket is mentesítheti a karantén alól.

Európai Unió

Az unión belüli tesztelési és karanténkötelezettségek alól mentesít, illetve bizonyos országokba a belépést teszi lehetővé. Ugyanakkor az uniós szintű szabályozáson kívül tagállami szabályok is érvényesek lehetnek.

Franciaország

Jelenleg az 50 fősnél nagyobb zárt tereken kötelező az oltás vagy a negatív teszt, de augusztustól az éttermek, bárok, repülők és vonatok is megkövetelik azt.

Izrael

Izrael az év elején követelte meg a vakcinaigazolást, ami segített is az oltási kedv növelésében, különösen a fiatalok körében, ám a fertőzöttek számának csökkenése után megszüntették annak használatát. A koronavírus újabb fellángolását követően azonban visszatérhet az igazolás, július 29-től.

Kína

Kína QR kód alapú nyilvántartást vezetett már az oltások előtt, melyek adatelemzés alapján sorolták csoportokba az embereket és ennek megfelelően engedélyezték a különböző cselekvéseket. Március óta az oltottsági státuszról is adott ki az oltás igazolást.

Egyesült Államok

Áprilisban az Egyesült Államok úgy döntött, hogy szövetségi szinten nem lesz védettségi igazolás, azonban 4 államban létezik hasonló. Emellet például Kalifornia állam és New York város az állam illetve a város alkalmazottaitól megköveteli az oltás felvételét. Kaliforniában emellett az egészségügyi dolgozók körében is kötelező a vakcináció.

Ausztrália

Jelenleg Ausztráliában is van alkalmazás, ám ehhez egyelőre nem tartoznak többletjogok. Későbbiekben a nemzetközi utazásokat könnyítheti meg az oltás megléte.

vakcina koronavírus oltás védettségi igazolás
Kapcsolódó cikkek