Nemzetközi gazdaság

Jöhet a digitális euró

Az EKB Kormányzótanácsa határozata értelmében megkezdődik a digitális euró vizsgálati fázisa, ami várhatóan két évig tarthat, majd következhet a digitális euró fejlesztése, ami három évig tarthat.

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa szerdán a digitális euró projekt vizsgálati fázisának elindításáról döntött, majd az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroupot vezető Paschal Donohoe csatlakozott a társasághoz és teljes mértékű támogatásáról biztosította a tervet.

Fotó: Shutterstock

Christine Lagarde, az EKB elnöke emlékeztetett, hogy kilenc hónap telt el a bank digitális euróról szóló legutóbbi jelentése óta, majd közölte, hogy azóta további elemzéseket és kísérleteket végeztek, továbbá az emberek véleményét is megkérdezték, így lehetővé vált, hogy 

nagyobb sebességre kapcsolva elindítsák a projektet.

A vizsgálati fázis 24 hónapig tart, melynek során a digitális fizetőeszköz dizájnjával és elosztásával kapcsolatos kulcskérdéseket vizsgálják, ám a bank közleményében azt írják, hogy a döntés a digitális euróról később fog megszületni. Ugyanakkor az EKB igazgatótanácsának tagja, Fabio Panetta írása szerint 

a cél az, hogy az európai jegybank a vizsgálati fázis végén képes legyen megkezdeni a fejlesztést, mely három évig tarthat.

Az EKB ezen fázis során együttműködik az Európa Parlamenttel és más európai jogalkotókkal is, továbbá a polgárokkal, a kereskedőkkel és a fizetési szolgáltatókkal is egyeztet. Erősítik a technikai együttműködést az Európai Bizottsággal is. A digitális euró – mely nem leváltaná, hanem kiegészítené a készpénzt – a tervek szerint egyszerre lenne képes kielégíteni az európai polgárok igényeit, megakadályozni az illegális pénzmozgásokat, garantálni az emberek magánélethez való jogát, miközben elkerüli a fiskális stabilitásra és monetáris politikára gyakorolt nem kívánatos hatásokat.

Az EKB és az euróövezet nemzeti bankjai már számos kísérletet lefolytattak négy fő témában. 

Ezek a digitális euró főkönyv, a magánélet és a pénzmosás elleni harc kapcsolata, a digitális euró mennyiségének szabályozása és a végfelhasználók hozzáférése az eszközhöz offline. Ezek vizsgálata során nem merült fel jelentős technikai akadály.

A bank szerint mind a jelenlegi, TIPS nevet viselő fizetési rendszer, mind a alkalmas lehet akár másodpercenként 40 ezer tranzakció kezelésére és a kísérletek szerint a centralizált és decentralizált megoldások keverése is lehetséges. Mindezek mellett a kísérletek azt is mutatják, hogy a digitális euró energiafelhasználása elhanyagolható lesz a bitcoinhoz és egyéb kriptókhoz képest.

A digitális pénzek központi bank által történő kibocsátásának tesztelésében Kína jár az élen, ahol a digitális jüan már a lakosság számára is elérhető, bár még az is a tesztelés fázisban tart.

EKB Európai Központi Bank digitális euró Christine Lagarde
Kapcsolódó cikkek