A vírus delta variánsának terjedése rekord magas számú fertőzést okoz Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában az elmúlt hetekben, ezért az utóbbi országban a korlátozások hatályának meghosszabbítására, az első kettőben pedig újak bevezetésére kényszerültek. Az amerikai befektetési bank előrejelzése szerint a régió államai közül az idén csak Szingapúr és Malajzia lesz csak képes nyitni, a többieknél ez a jövő év első felében várható. 

Fotó: Jack TAYLOR / AFP

A Goldman Sachs ezért arra számít, hogy a az idén Indonéziában öt helyett 3,4, Malajziában 6,2 helyett 4,9, a Fülöp-szigeteken 5,8 helyett 4,4 százalékkal bővül. Szingapúr növekedési kilátásait 7,1-ről 6,8 százalékra, Thaiföldét pedig 2,1-ről 1,4 százalékra vágta vissza a Goldman Sachs.

Délkelet-Ázsiában csak Szingapúr halad jól az oltási kampánnyal, itt világviszonylatban is magas a teljesen beoltottak száma, eléri a teljes lakosság 41 százalékát. 

Ez az arány Malajziában 12,4, Indonéziában 5,7 százalék, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken viszont nem éri el az öt százalékot sem.