Manapság az adósság-fenntarthatóság divatos kifejezés lett - írja a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank Facebook-oldalán.

Elméletben lehetséges a fiskális ingyen ebéd. Amikor az államadósság kamatlába alacsonyabb, mint a üteme, a meglévő adósságterheknek nincsenek fiskális költségeik - fogalmazott.

Fotó: Kovács Tamás

Amerikában a végtelenségig kezelhető a 2,1 százalékát kitevő deficit, amíg az ország adóssága a GDP 130 százalékát nem haladja meg, de ez nem tartható örökké.

Ez a lehetőség csak az USA számára létezik. A többi szereplőnél számos egyenlőtlen feltétel áll fenn, ami azt jelenti, hogy a világ többi országának nem áll rendelkezésére ingyen ebéd.

Európában a jelenlegi, magas deficitek, és a nagy államadósság nem tartható fenn, különösen az eurozónán kívüli, még mindig sérülékeny feltörekvő gazdaságok esetében.

Matolcsy György értékelte a magyar válságkezelést

A jegybankelnök szerint Magyarország 2020-as válságkezelési mérlege vegyes, a teljesítmény közepes, és csak a hitelállomány bővülése miatt nem omlott össze a magyar gazdaság.

Orbán Viktor szerint veszélyes idők jönnek, ezért tartalékra van szükség

Matolcsy György, az MNB elnöke kiemelte: a jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát.