Nemzetközi gazdaság

Növekedhet a szakadék a gazdag és szegény országok között

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fenntartotta az idei és javította a jövő évi globális gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásokat, míg a szegényebb térségek esetében rontott azokon.

Az IMF fenntartotta 6 százalékos idei globális gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, a kedden ismertetett legfrissebb felülvizsgált jelentésében, az előző, áprilisi World Economic Outlook (WEO) prognózisával megegyezően. Ezen belül azonban jelentősen módosította egyes országok kilátásait:

felfelé módosította az Egyesült Államok, az euróövezet és más gazdag ország és térség várható idei teljesítményét, de rontotta a járvány által jelenleg is erősen sújtott fejlődő országok gazdasági kilátásait az áprilisi jelentésében szereplő adatokhoz képest.

Az eltérést főként a vakcinákhoz való jobb hozzáférés és a fejlett gazdaságok költségvetési támogatásai okozzák, miközben a fejlődő térség nagy része mindkét fronton nehézségekkel küzd. A fejlett gazdaságokban a lakosság közel 40 százaléka teljesen be van oltva, szemben a feltörekvő piacok 11 százalékával, és az alacsony jövedelmű országokban a beoltottak elenyésző hányadával – hangsúlyozta Gita Gopinath, az IMF vezető közgazdásza. Azokban az országokban, ahol gyorsabb volt az oltási folyamat, és hamarabb visszatért az élet a járvány előtt megszokott kerékvágásba, ott javítottak a gazdasági kilátásokon, míg azokban az országokban, ahol a vakcinák hiánya, és a fertőzéses esetek újabb hulláma okoz problémákat, például Indiában, ott rontottak azokon.

Ennek megfelelően az euróövezetben 4,6 százalékos GDP-növekedést vár az idén az IMF, 0,2 százalékponttal nagyobb mértékűt az áprilisban jelzettnél. A jövő évi adatot 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra módosították fölfelé.

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 6,5 százalékkal csökkent tavaly. Ezen belül Németország gazdasága az idei 3,6 százalékos növekedés után jövőre 4,1 százalékkal bővülhet a tavalyi 4,8 százalékos csökkenést követően. Az IMF az áprilisi előrejelzéséhez képest az idei adatot nem változtatta, a jövő évit ugyanakkor 0,7 százalékponttal feljavította.

Fotó: AFP

Ennél is nagyobbat javítottak az Egyesült Államok idei és jövő évi gazdasági kilátásain.

A tavalyi 3,5 százalékos visszaesés után idén 7 százalékos, jövőre 4,9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak az IMF szakértői.

Áprilishoz képest az idei amerikai GDP-növekedést 0,6 százalékponttal, a jövő évit pedig 1,4 százalékponttal korrigálta fölfelé az IMF. Az előrejelzés azt feltételezi, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyja Joe Biden elnök nagyjából 4 ezermilliárd dolláros infrastrukturális, oktatási és családtámogatási terveit, nagyrészt a Fehér Ház elképzelése szerint.

A pénzügyi szervezet az Egyesült Államok támogatási terveinek elfogadásával és az oltási folyamat várható felgyorsulásával számolva a jövő évi globális gazdasági növekedésre vonatkozó várakozását 0,5 százalékponttal, 4,9 százalékra emelte.

Rontott viszont az IMF Kína és India gazdaságának idei kilátásain. A hatalmas fertőzési hullámmal küzdő India esetében módosította a legnagyobb mértékben áprilisi előrejelzését. Az indiai gazdaság az idén 9,5 százalékkal nő majd, ami az áprilisi prognózis 3 százalékpontos negatív módosítását jelenti. A jövő évi növekedést ugyanakkor 1,6 százalékponttal, 8,5 százalékra javították fel.

Kína állami beruházásainak és a fiskális támogatásainak visszafogása miatt 8,1 százalékos GDP-növekedést érhet el az idén, 0,3 százalékponttal gyengébbet az áprilisban jelzettnél, jövőre viszont 0,1 százalékponttal nagyobbat, 5,7 százalékosat.

Az IMF szerint azonban

a kockázatok továbbra is jelentősek, különösen az új, fertőzőbb vírusvariánsok megjelenésének lehetősége miatt, amelyek ismételt korlátozó intézkedésekhez vezethetnek.

Emellett, ha a vártnál kevesebben oltatják be magukat, az a valutaalap szerint akár 0,8 százalékponttal is csökkentheti az idei és a jövő évi teljesítményt, egy rosszabb forgatókönyv szerint.

IMF gazdasági előrejelzés IMF becslése
Kapcsolódó cikkek