Nemzetközi gazdaság

Sosem voltak még ennyire optimisták az európaiak

Az Európai Bizottság gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) júliusban az index 1985-ös megalkotása óta most érte el a legmagasabb értéket.

Júliusban az Európai Bizottság gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) sorozatban hatodik csúcsát érte el mind az unió egészét, mind a z euróövezetet tekintve. Az EU-ban az index értéke 0,9 pontos emelkedést követően 118,0 ponton állt, míg az eurózónában 1,1 pontos növekedés után 119,0 pontot ért. Az index 1985 óta húzódó történetében mind a kettő érték rekordnak számít.

Fotó: Daniel RAMALHO / AFP

Az egymást követő hat csúcsdöntés során azonban most volt a javulás mértéke a legkisebb, ám még így is magasabb a várakozásoknál, hiszen az eurózónára csak 118,5 pontos értéket vártak.

A nagy európai gazdaságok közül Franciaországban nőtt a leginkább az optimizmus, 4,0 ponttal 116,7 pontra emelkedett az index értéke. Az olaszok esetében 1,7 pontos javulás eredményeként a mutató értéke 119,6 pontra emelkedett, míg a német ESI mindössze 0,3 pontos emelkedést követően 117,5 pontig kúszott fel. A magyar érték jelentősen, 3,4 ponttal javult, így elérte a 108,6 -ot.

A szektorok közül a nyolc hónapja javuló feldolgozóipari érték 1,3 pontos növekedést követően újabb rekordot döntött, míg a hat hónapja egyre optimistább szolgáltatószektor szintén 1,3 pontos emelkedést követően 2007 augusztusa óta a legmagasabb értéket vette fel.

A fogyasztói hangulatindex 1,1 ponttal csökkent, öt hónapja tartó emelkedésnek vetve ezzel véget. A kiskereskedelmi hangulatindex 0,2 ponttal csökkent, az építőipari pedig 0,8 ponttal ment lejjebb.
A foglalkoztatási várakozásokat tükröző EEI (Employment Expectations Index) mindkét régióban az előző havi szinten stagnált júliusban, az euróövezetben 111,7 ponton, az EU-ban 111,6 ponton, jóval a válság előtti szint felett.

 

üzleti hangulat ESI adat
Kapcsolódó cikkek