Nemzetközi gazdaság

Amazon siker Indiában

Az Amazon sikeresen akadályozta meg, hogy indiai versenytársa tovább nőjön. Az amerikai cég nem először használja a pereskedést érdekei érvényesítése céljából.

Az indiai legfelsőbb bíróság elkaszálta az Amazonnal együttműködő Future Group számos eszközének felvásárlását a vetélytárs Reliance Industries által – közölte a Reuters.

Fotó: Lionel BONAVENTURE  / AFP

A csata a világ leggazdagabb emberi közül Jeff Bezos mellett az ázsiai listavezető Mukesh Ambanit is érinti. Az Amazon 2019-ben fektetett be 200 millió dollárt a Future-be és azt állítja, hogy ennek értelmében az indiai cég nem adhat el eszközöket az e-kereskedő vetélytársainak. A Reliance 3,4 milliárd dollárt fizetne a Future kiskereskedelmi, nagykereskedelmi, logisztikai és egyéb üzletágaiért, ám ezt a lépést egy szingapúri választottbíróság ideiglenesen leállította tavaly októberben.

Az indiai legfelsőbb bíróság most ezt a döntést hagyta jóvá, tekintve, hogy a Future és az Amazon megállapodása szerint a szingapúri választottbíróságot használják vitáik rendezésére.

Az indiai kiskereskedelmi szektor és e-kereskedelem erőtlejesen szabályozott és főleg a fizikai boltok jellemzik. Az Amazon így nem tudott egyelőre kívánalmainak megfelelő piaci részesedést szerezni. A Future, mint az ország második legnagyobb kiskereskedője felvásárlása kapcsán az amerikai cég további hátrányba került volna.

A döntés most a szingapúri választottbíróság kezében van, ugyanakkor az Amazon nem lélegezhet fel Indiában, hiszen az ország versenyhibatala vizsgálódik a Future-rel kötött megállapodása kapcsán.

 Az amerikai cég nem először használja a pereskedést érdekei érvényesítése céljából, amikor a Pentagon a felhőalapú rendszerek fejlesztése céljából kiírt 10 milliárd dolláros tenderét sikerült jogi úton gáncsolni, a cég sikerrel is járt, azt azonban még nem tudni, hogy a NASÁ-val szemben is győzni fog-e?

Reliance Industries Mukesh Ambani Jeff Bezos India Amazon külföld kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek