Nemzetközi gazdaság

Egyre drágább az élelmiszer, az üzemanyag és a házépítés Szlovákiában

Szlovákiában 2012 decembere óta nem nőttek olyan gyors ütemben az árak, mint júliusban: az árindex 3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Júniusban még csak 2,9 százalék volt az éves infláció mértéke.

A legnagyobb árugrást az élelmiszerek, az üzemanyagok és az építőanyagok kategóriájában mérték, az év elején pedig a cigaretta árszintje dobbantott bő 16 százalékkal a jövedéki emelése miatt, s a közlekedésben is jelentős áremelések történtek. 

Fotó: Krizsán Csaba

Az élelmiszerek átlagára az elmúlt hónapban 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, meglepő, hogy júniushoz viszonyítva még júliusban is 0,4 százalékos ütemben folytatódott a drágulás, ekkora havi pluszra 15 éve nem volt példa. 

A zöldség ára közel 13, az olajé és a zsíré több mint 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de megugrott a kenyér, a tejtermékek, a hús és a tojás ára is. 

Matej Hornák, az Erste-leány Slovenská Sporitelna elemzője szerint az árvágtához a világjárvány okozta tavalyi lezárás is hozzájárult, mivel a lakosság akkor jóval visszafogottabban költekezett, idén viszont mintegy behozzák a 2020-ban elhalasztott vásárlásokat.

Fájó pont az az autósoknak az üzemanyagok 3,5 százalékos havi drágulása. 

Év eleje óta a 95-ös oktánszámú benzin literje 24 százalékkal, a gázolajé pedig 22 százalékkal kerül többe (előbbi 1,43, utóbbi 1,26 euróba kerül literenként). 

Valamennyi építőipari termék ára felfelé kúszik, legyen szó fáról, acélról, építőipari alapanyagról.

Becslések szerint idén a házépítés akár 20 százalékkal is drágulhat. 

Az elmúlt havi 3,3 százalék után az üteme az év végére megközelítheti a 4 százalékot, a jövő év elején pedig akár 4,5 százalékra is ugorhat, ha az energiaárak a jelenleg várt ütemben nőnek. A legnagyobb drágulás továbbra is az élelmiszerek és az üzemanyagok esetében várható

– állítja Lubomír Korsnák, az UniCredit Bank elemzője.

Az infláció ellenére a statisztikai adatok szerint Szlovákiában továbbra is rengeteg pénzt dobnak ki felesleges dolgokra. 

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére tavaly tovább nőtt ez az összeg. Havonta fejenként átlagosan 65 eurót dobunk ki a szemétbe. A megvett áru, elsősorban az élelmiszerek 40 százalékát megy a kukába az elhamarkodott és átgondolatlan vásárlások miatt

– nyilatkozta a pozsonyi Új Szónak Lenka Buchláková, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság elemzője.

házépítés fogyasztói áremelkedés FinGo.sk építkezés Slovenska Sporitelna üzemanyagárak Szlovákia infáció élelmiszerárak unicredit bank
Kapcsolódó cikkek