Nemzetközi gazdaság

Folytatja a kamatemelést a cseh jegybank is

A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal megemelte a cseh jegybank az alapkamatot, amely ezzel 0,75 százalék lett.

A várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal megemelte a cseh jegybank az alapkamatot, amely ezzel 0,75 százalékra lett. A lépésre az erősödő miatt volt szükség, amely júniusban elérte a 2,8 százalékot, vagyis megközelítette a jegybank toleranciasávjának a határát. (A cseh inflációs cél két százalék, egy-egy százalékos toleranciasávval.) Az alapkamatot az előző, júniusi ülésen is ugyanennyivel emelték, és Jiří Rusnok, a jegybank elnöke már akkor jelezte, hogy idén a csütörtökin kívül még kettő, jövőre pedig három hasonló lépés várható. A Bloomberg előrejelzése szerint így a így év végén 1,00-1,25 százalékon állhat a cseh alapkamat az alapkamat.

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik

A cseh döntésnek nem lesz érdemi hatása a forintra - értékelte a VG-nek a kamatemelést az Equilor senior elemzője. Varga Zoltán szerint az emelkedő cseh kamatszint nem fog érdemi mennyiségű tőkét elszívni a magyar eszközöktől. A szakértő ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kamatok között meglévő különbség nem szempont a befektetők számára, mint ahogyan az ilyen döntésekkel a jegybankok célja sem a tőke vonzása, hanem az infláció kezelése. Az szerinte természetes, hogy a cseh kötvényhozamok valamivel alacsonyabbak a magyarnál, hiszen az országkockázat is mérsékeltebb.

A Reuters által megkérdezett elemzők véleménye szerint a cseh korona és a magyar forint erősödni fog a következő egy évben, mivel mindkét ország központi bankja folytatni fogja a kamatemelést, hogy ellensúlyozza a fogyasztói árak emelkedését. 

A szakértők arra számítanak, hogy a korona az euróval szemben 1,6 százalékkal erősödik majd, vagyis a jelenlegi 25,43 helyett eléri a 25,04-es szintet az elkövetkező 12 hónapban, a forint esetében 1,35 százalékos javulást és 350 forintos árfolyamot várnak. Piotr Poplawski, az ING elemzője szerint minden közép- és kelet-európai deviza esetében esetében mérsékelt erősödésre lehet számítani a következő hónapokban, valószínűleg csak a złoty lehet alulteljesítő, mivel Lengyelországban a legalacsonyabb az alapkamat a régióban, és a varsói jegybank már jelezte, hogy csak a negyedik negyedévben kezdi el a szigorítási ciklus. A legjobban viszont véleménye szerint a cseh koronának kell teljesítenie, mivel a prágai jegybank monetáris tanácsának a hozzáállása viszonylag a leghagyományosabb, a forint lesz középen, a złoty pedig a sor végén kullog majd.

alapkamat Csehország „Év honlapja”
Kapcsolódó cikkek