Nemzetközi gazdaság

Már Putyint is aggasztják a természeti csapások

Jakutföldön Magyarországnyi területet érintettek az erdőtüzek, míg az ország déli részét áradások sújtották. Ez már Putyin figyelmét is felkeltette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint teljes mértékben példátlanok az országát idén nyáron sújtó természeti csapások – írja a The Moscow Times. Az orosz elnök szombaton, videókonferencián beszélt a Szibériában pusztító rekordméretű erdőtüzekről, melyek kapcsán megjegyezte, hogy fontos a klímaváltozás kapcsán a szisztematikus cselekvés.

Fotó: Handout / RUSSIAN EMERGENCY MINISTRY / AFP

Noha Szibériát évente sújtják erdőtüzek, ezek az elmúlt években egyre erőteljesebbek lettek, ami a klímaváltozás következménye. A konferencián az érintett tartományok, illetve az áradásokkal sújtott déli tartományok vezetői vettek részt.

Délen egyhavi csapadék hullik órák alatt, míg a távol-keleten ennek az ellenkezője történik, az aszályos körülmények között gyorsan terjednek az erdőtüzek.

– mondta Putyin.

Az orosz elnök felszólította az érintett területek vezetőit, hogy álljanak készen a lakosság evakuálására és gazdasági támogatására. Ugyancsak felszólította őket a károk felmérésére és az elpusztult házak újjáépítésére történő tervek elkészítésére.

A héten Oroszország nemzeti központot hozott létre az esetekre történő gyors reagálás érdekében és további tűzoltó egységeket küldött a térségbe. Az egyik leginkább érintett területen, Jakutföldön a tüzek 9,4 millió hektárt érintettek már idén, ami nagyjából Magyarország teljes területének felel meg.

erdőtűz erdőtüzek Oroszország Vlagyimir Putyin klímakatasztrófa klímaváltozás
Kapcsolódó cikkek