Nemzetközi gazdaság

Megbénult a vasúti közlekedés Németországban

Megbénította a vasúti személy- és teherforgalmat a mozdonyvezető sztrájkja Németországban, pedig a járvány miatt hozott zárlatintézkedések feloldása után megugrott a kereslet a vasúti szolgáltatásokra. A szállítási fennakadások a vállalkozók közt is riadalmat okoznak.

A személyszállításban szerda éjszaka két órakor kezdtek sztrájkba a mozdonyvezetők, a munkabeszüntetés 700 vonatot szögezett a sínekhez. Az állami vasútvállalat, a Deutsche Bahn arra törekszik, hogy a hosszú távon közlekedő járatok közül négyből legalább egy elinduljon, és hogy a nagyvárosok közt legalább kétóránként járjon vonat – idézte a Reuters Achim Stausst, a cég szóvivőjét, aki arra kérte az utasokat, hogy ha tehetik, halasszák el az utazást. 

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / dpa Picture-Alliance via AFP

A sztrájk péntek reggelig tart, és a mozdonyvezetők egy részét képviselő GDL szakszervezet a jövő héten dönti el, hogy folytatják-e. A tárgyalóasztalhoz csak akkor térnek vissza, ha a Deutsche Bahn jelentősen kedvezőbb béremelési ajánlattal áll elő - mondta a tudósítás szerint Claus Weselsky, a GDL elnöke, a ZDF televíziónak. A szakszervezet 3,2 százalékos béremelést követelt, és egyszeri fejenként 600 eurós koronavírus-bónuszt a dolgozóknak. A Deutsche Bahn, amely tavaly 5,7 milliárd eurós veszteséget hozott össze, két év alatt, fokozatosan emelné a béreket.

A korlátozó intézkedések oldása a szállítási üzletágban is javuló eredményekhez vezet, és a Deutsche Bahn azt jósolta, hogy 2022-re újra nyereségessé válhat, a nyári áradások azonban mintegy 1,3 milliárd eurónyi kárt okoztak a cégnek.

Közgazdászok és ipari csoportok arra figyelmeztettek, hogy a német sztrájk további fennakadásokat okozhatnak a a már amúgy is akadozó beszállításokban Európa legnagyobb gazdaságában. A VDA autóipari szövetség szerint a logisztikai szolgáltatások gondjai súlyosbodnak a munkabeszüntetés miatt.

Ha a sztrájk elhúzódik, számottevő költségek merülnek fel a cégeknél, mivel a megszakadt beszállítások gyorsan leállásokhoz vezetnek a termelésben

– mondta a Reutersnak a VDA elnöke, Hildegard Müller.

Németország sztrájk vasút beszállítók Mozdonyvezetők Deutsche Bahn
Kapcsolódó cikkek