Több mint száz halottja van a csütörtöki kabuli nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásnak. 

A legfrissebb hírek szerint 13 amerikai katona és több mint 90 afgán vesztette életét abban az összehangolt merényletben, 

amelynek célpontja a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér bejáratát őrző nemzetközi csapatok, illetve az Afganisztánból menekülő, a reptérre bejutni próbáló civilek voltak. A halálos áldozatok többsége civil, de 28 tálib fegyveres is van közöttük – ők a repülőtérre vezető utat őrizték. 

Több mint 150 sérültet ápolnak a kabuli kórházakban.

A hírek szerint két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben helyi idő szerint csütörtök délután, a reptér főbejárata közelében, mindössze órákkal azután, hogy több nyugati kormány is arra figyelmeztetett: az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei merényletre készülnek a létesítmény ellen. A robbantásos merényleteket tűzharc is kísérte annak a hotelnek a közelében, ahol a repteret védő amerikai és brit csapatokat szállásolták el. A tumultusban szinte lehetetlen volt biztonságos menedéket találni.

Fotó: Juan CARLOS / Hans Lucas via AFP

Az Egyesült Államok elnöke megtorlást ígért az Iszlám Állam afganisztáni csoportjának, amely időközben felelősséget vállalt a mészárlásért:

Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Levadászunk benneteket, és megfizettek a tetteitekért.

Joe Biden egyúttal jelezte: az Egyesült Államok az önként vállalt, augusztus 31-i határidőig folytatja állampolgárai, valamint az országból menekülő afgánok evakuálást. A műveleteket azonban felgyorsították az újabb terrormerényletektől tartva. Az Egyesült Államok és szövetségesei augusztus 14-e óta több mint százezer embert hoztak ki Kabulból, főként saját állampolgáraikat, de az őket segítő afgánokat is. 

A becslések szerint mintegy negyedmillió afgán rekedhet az országban azok közül, akik az amerikai csapatokkal dolgoztak együtt. A kabuli reptér főbejárata közelében felállított regisztrációs állomást bezárták, új kérvényeket már nem fogadnak be.

Az Egyesült Államoknak, a BBC beszámolója szerint, mintegy 1500 állampolgárát kellene még kihoznia, és csak ezután kezdheti meg a kabuli légikikötőt őrző mintegy hatezer katona evakuálását, illetve a harci eszközök elszállítását. A briteknek 400 állampolgáruk van még Kabulban. Ben Wallace védelmi államtitkár szerint a britek a mentési műveletek utolsó óráihoz érkeztek, már csak azokat hozzák ki, akik korábban bejutottak a reptér területére, újabb jelentkezőket nem engednek be – írta a Sky News. Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este kijelentette: a biztonsági kockázatok ellenére péntek estig folytatják állampolgáraik, illetve a velük korábban együtt dolgozó, őket segítő afgánok evakuálását.

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Németország már csütörtökön befejezettnek nyilvánította a mentési műveleteket, annak ellenére, hogy még mintegy 200 állampolgára tartózkodik az országban. Még tegnap lezárta az evakuálási akciót Belgium, Hollandia, Olaszország és Lengyelország is, péntek reggel pedig Spanyolország közölte: az utolsó repülőgépük is elhagyta Afganisztán légterét.

A magyar honvédség 540 embert hozott ki Kabulból.