Nemzetközi gazdaság

Rekkenő hőség vár a spanyolokra, és ezt a pénztárcájuk is megérezheti

Tíz spanyolországi tartományban hirdettek hőségriadót a hétvégére. Andalúziában akár 45 Celsius-fok is lehet nappal, de másutt is 40 fölé emelkedhet a hőmérő higanyszála. A nagy meleg az augusztusi áramszámlát is feltornászhatja.

A spanyol állami meteorológiai szolgálat, az Aemet tíz autonóm tartományra adott ki másodfokú riasztást. Az előrejelzésük szerint a legnagyobb hőség pénteken és szombaton várható az országban, de már szerdától elviselhetetlen lesz a meleg. 

Ez nem normális, ilyen nagy és hosszan tartó hőhullám alatt nem kizárható, hogy újabb hőmérsékleti rekordok is megdőlhetnek

– figyelmeztetett Rubén del Campo, a szolgálat szóvivője azt El País-nak nyilatkozva. A meteorológusok szerint akár már csütörtökön napközben 44 Celsius-fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, de délen még ennél is nagyobb forróság, a 45 Celsius-fok sem kizárható. Péntekre mindenütt 40 fok feletti hőmérsékletet várnak, és a hétvégén még éjjel sem csökken majd 24-25 Celsius-fok alá a hőmérő higanyszála. Az idei nyár első hőhulláma egyedül az északi területeket, Kantábriát és Galíciát kerüli el.

Ráadásul az Afrikából érkező forrósággal egy nagy adag por/homok is érkezik majd Spanyolország fölé, ami a levegő minőségén is érződik majd. Ám jelentős légmozgás, nagy szél nem várható, így a hőérzet még magasabb lehet. A nagy meleggel együtt járó szélcsendben várhatóan mindenki, akinek lehetősége nyílik erre, feltekeri a légkondicionálót. Ez rövid távon csökkentheti a kényelmetlenséget, ám a hónap végén kisebb sokkot okozhat a számos spanyolnak.

Az áramárak ugyanis már most az egekben vannak, és várhatóan a hétvégén is mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk azoknak, akik hűsölni szeretnének – írja a lap. Spanyolországban ugyanis június óta megváltozott az elektromos áram díjszabása. A korábbi egységes díjakat felváltotta egy – a hazaihoz hasonló –három sávos rendszer, amely jutalmazza a tudatos fogyasztókat. Akik nem a csúcsidőben használják a hálózatot, hanem például hétköznap éjfél és reggel 8 között, illetve hétvégén, azok olcsóbban kapják az áramot.

Fotó: Jose A. Bernat Bacete

Az árkülönbségek már a nagykereskedelemben megjelennek; ezért is lehet, hogy szerdán minden eddiginél drágábban, 113,99 euróért értékesítettek egy megawatt-órányi (MWh) áramot az aukciós piacon. (Összehasonlításképp: itthon egy MWh nappali, azaz a legdrágább áramért a végfogyasztók is kevesebbet, nagyjából 38 ezer forintot fizetnek – a szerk.) Az áram nagykereskedelmi árát tovább drágíthatja az a tény, hogy milyen forrásból származik, hiszen például a fosszilis alapú áram költségébe a karbon-emissziós díjakat is bele kell számítani (ez teszi ki a végfelhasználó árak 20 százalékát). Márpedig, ahogy arra az Aemet figyelmeztetett, egész héten szélcsendes idő várható Spanyolországban, így az ország  legnagyobb megújuló energiaforrására, a szélerőművekre nem lehet számítani.

Az áram fogyasztói árát tovább srófolja, hogy idén a földgáz ára is emelkedett. De a 114 eurós nagykereskedelmi ár (amely a végfelhasználó számláján is meglátszik majd, hiszen a szolgáltatók napi ár alapján kalkulálják ki a fogyasztói árakat) még is is horribilis az idei, átlag 44 euró/MWh-ás nagyker-árhoz viszonyítva.    

 

hőhullám hőség Spanyolország áramárak időjárás elektromos áram
Kapcsolódó cikkek