Nemzetközi gazdaság

Tovább romlott a német befektetői hangulat

Kilenchavi mélyponton a német és euróövezeti befektetői hangulat a negyedik hullám okozta félelmek miatt.

Németországban sorban harmadik hónapja romlik a befektetői hangulat, és a ZEW gazdaságkutató vonatkozó indexe a várakozásoknál nagyobb csökkenéssel kilenchavi mélypontra esett augusztusban. A romló hangulat fő oka, hogy a befektetők szerint a járvány negyedik hulláma megakaszthatja Európa legnagyobb gazdaságának fellendülését, 

a félelmeket pedig növeli, hogy az elmúlt héten már naponta több mint 3000 fertőzéses esetet jegyeztek fel, emellett az ellátási láncok zavarai is lassítják a gazdasági kilábalást.

Fotó: Shutterstock

A mutató augusztusban 40,4 pontra esett vissza az előző havi 63,3-ről, elmaradva a Reuters által megkérdezett elemzők által várt 56,7 ponttól. 

Achim Wambach, a ZEW elnöke hangsúlyozta, hogy a negyedik hullám jelentette kockázatok mellett a kínai gazdaság növekedésének lassulása is negatív hatással lehet a német gazdaság válságból való kilábalására. A ZEW befektetésihangulat-indexe májusban érte el 84,4 ponton 21 éve a legmagasabb értékét, azóta folyamatosan csökken. Az index legalacsonyabb értéke tavaly márciusban alakult ki, mínusz 49,5 ponton a korlátozások miatt.

Az aktuális németországi befektetői környezet megítélésének külön mutatója azonban javult a pénzügyi szakemberek körében, bár a vártnál kevésbé: a mutató 29,3 pontra emelkedett az előző havi 21,9-ről a várt 30 helyett.

A ZEW euróövezeti befektetőihangulat-indexe is kilenchavi mélypontra, 42,7 pontra csökkent augusztusban, az előző havi 61,2-ről. A befektetői hangulatot szintén a negyedik járványhullám kitörésének valószínűsége terheli a gazdaságkutató intézet megítélése szerint.

Németország ZEW-index befektetői hangulat befektetői hangulatindex euróövezet
Kapcsolódó cikkek