Nemzetközi gazdaság

A csipexport felfutása ellenére megugrott a japán külkereskedelmi hiány

Az import kimagasló augusztusi éves értéke 33 hónapos csúcsot jelent.

Japánban augusztusban 635,36 milliárd JPY kereskedelmi hiány keletkezett, szemben a piaci konszenzussal, amely 47,7 milliárd JPY deficittel számolt. Ez az érték jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 227,98 milliárd JPY többlet után. Május óta először fordult negatívba a kereskedelmi mérleg. A hiány oka, hogy az éves szinten 26,2 százalékkal 6 606 milliárd jenre emelkedett, míg az meredekebben, 44,7 százalékkal 7 241 milliárd jenre ugrott. Az év első nyolc hónapjában az ország 807,85 milliárd JPY kereskedelmi hiányt regisztrált, ami jóval kevesebb a 2020 azonos időszakában mért 1 273,02 milliárd JPY hiánynál – derült ki a japán pénzügyminisztérium adataiból.

Fotó: Shutterstock

Az augusztusi éves exportnövekedés elmaradt a piaci becslésekben szereplő 34 százaléktól és a júliusi 37 százalékos emelkedéstől is. Ezzel ez volt az értékesítések kétszámjegyű növekedésének hatodik hónapja, ami arra utal, hogy a globális továbbra is élénk, emellett természetesen a tavalyi alacsony bázis is hozzájárul a kiugró értékekhez. Az exportot különösen a félvezetők eladásainak drasztikus 34,3 százalékos megugrása, emellett a gépek, autóalkatrészek, valamint az iparcikkek és a vas- és acéltermékek eladásának jelentős emelkedése hajtotta.

Az import kimagasló augusztusi éves értéke 33 hónapos csúcsot jelent, és jelentősen meghaladja a 40 százalékról szóló piaci várakozásokat, és a júliusi 28,5 százalékos emelkedést. Ez volt a hetedik egymást követő hónap az import számainak növekedésében, a világjárvány után kialakult erős belföldi kereslet közepette. Az importot elsősorban az üzemanyagok 104,1 százalékos, a kőolaj 115,6 és az LNG behozatalának 89,3 százalékos emelkedése emelte.

kereskedelmi deficit Japán import kereskedelmi hiány export
Kapcsolódó cikkek