Franciaország szombaton azzal vádolta meg Ausztráliát és az Egyesült Államokat, hogy hazudtak a francia tengeralattjárók vásárlására vonatkozó szerződés felbontása miatt. 

Jean-Yves Le Drian itt még kedélyesen elbeszélget az "opportunista" Boris Johnsonnal Fotó: AFP

Jean-Yves Le Drian külgazdasági és külügyminiszter a France 2 televíziónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy Párizs egyáltalán nem törekszik a kialakult válság csillapítására és kifejezetten durva hangnemet használt Ausztráliával, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával szemben. Mint mondta:

Volt hazugság, és kétszínűség, ami a bizalom súlyos megsértése. Ez így nem fog menni!

Az amerikai és ausztráliai francia nagykövetek visszahívását, amit az adott országokkal fenntartott kapcsolatok történetében először tett meg Franciaország "nagyon szimbolikus" cselekedetnek minősítette, amelynek célja "megmutatni, hogy súlyos válság van közöttünk" - fogalmazott a miniszter. Magyarázatul arra, hogy a londoni nagykövetüket miért nem hívták vissza azt mondta:

Nagy-Britanniával szemben azért nincs szükség ilyen lépésre, mert ismerjük állandó opportunizmusukat, vagyis nem fontos, hogy a nagykövetünket visszahozzuk és magyarázatot kérjünk.

A -nak figyelembe kell vennie a történteket, miközben a jövő évi madridi csúcstalálkozón felülvizsgálja stratégiáját - tette hozzá. Közben Rob Bauer, a NATO elnöke arról beszélt egy sajtókonferencián, hogy meglátása szerint ennek az ügynek nem kellene hatása legyen a katonai szervezet tevékenységére. 

Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el.