Nemzetközi gazdaság

A kínai feldolgozóipar másfél éve először zsugorodott augusztusban

A visszaesést főként a delta-variáns, az ellátási zavarok, a magas nyersanyagköltségek és az ismételt korlátozó intézkedések okozták.

A kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,2 pontra esett augusztusban a júliusi 50,3-ról, elmaradva az 50,2-es piaci várakozástól – derült ki a kínai Caixin és a londoni Markit közös felméréséből.

Ez volt az első visszaesés a feldolgozóipari tevékenységben 2020 áprilisa óta, azaz először fordult elő, hogy az index az 50 pontos küszöb alá került,

amit főként a delta-variáns, az ellátási zavarok, a magas nyersanyagköltségek és az ismételt korlátozó intézkedések okoztak.

Fotó: Imaginechina

A kibocsátás 17 hónapja először csökkent, az ezt tükröző alindex 47,7 pontra esett, 16 hónapja a legnagyobb mértékben estek vissza az új megrendelések, ennek alindexe 48 pontra esett, valamint február óta először csökkent az exportértékesítés. A helyzetet jellemzi, hogy a júliusi stagnálás után a munkaadók már több dolgozót bocsátottak el, mint amennyit felvettek. A vállalatok arról számoltak be, hogy a járvány miatti korlátozások – bár egyelőre megállították a fertőzés terjedését Kínában – visszafogták a keresletet és beszerzési nehézségeket okoztak. A globális chiphiány szintén akadályozta a termelést. A ráfordítási és a kibocsátási árak pedig tovább emelkedtek. A feldolgozóipar teljesítményének visszaesése összességében a gazdasági fellendülés törékenységét tükrözi.

visszaesés Kína BMI feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek