Nemzetközi gazdaság

Bekapcsolt a brit munkaerőmágnes, rekord számú üres álláshely van

A mai adatok szerint már ugyanannyian dolgoznak az Egyesült Királyságban, mint a járvány előtt. Nem okoz sokkot, hogy a hónap végén lejár a kényszer-szabadságolások állami támogatása, sőt a munkaerőhiány okoz fennakadásokat, vagyis szükségük lesz a Közép-Európából érkezett munkásokra is..

Az Egyesült Királyság háromhavi görgetett munkanélküliségi rátája 4,6 százalékra júliusban az előző időszakban mért 4,7 százalékról, és immár 0,6 százalékkal alacsonyabb, mint a decemberben mért 5,2 százalékos csúcs. Még mindig ugyanennyivel a járvány kitörése előtti szint felett van, de ez csalóka: a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS) ma közzétett adatsorai a szinte teljes felépüléséről tanúskodnak.

Fotó: Ben STANSALL / AFP

Az alkalmazottak száma augusztusban 241 ezerrel 29,06 millióra növekedett, ami hajszálnyival már magasabb is, mint a 2020 februári, azaz a pandémia kitörése előtti szint.

A szám mintegy 800 ezerrel emelkedett, mióta tavasszal elkezdték feloldani a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. Az üres álláshelyek száma ugyanakkor a június-augusztus időszakban olyan magasra emelkedett, amit még sohasem mértek eddig: az egymilliót is meghaladva, 1,034 millióra.

Az összes álláshely száma, beleértve az önfoglalkoztatókat is, 293 ezerrel növekedett a második negyedévben – aminél nagyobb emelkedésre legutóbb 2014 elején volt példa –, 34,8 millióra, ami még mindig 856 ezerrel a 2019 decemberi alatt volt, de azóta javult a helyzet.

A hónap végén mintegy 1,6 millió szabadságra küldött dolgozó állami bértámogatása szűnik meg, úgyhogy a következő hónapok adatai még fontos információt jelentenek majd például a Bank of England számára is abban a tekintetben, hogy megkezdheti-e a kamatai normalizálását, azaz emelését. 

A friss adatok elemzők szerint arra utalnak, hogy a brit munkaerőpiac képes lesz felszívni a támogatások kifutása után visszatérő munkaerőt. Sőt, bizonyos szektorokban krónikus az iparban, a mezőgazdaságban, a szállítmányozásban, a logisztikában és a kereskedelemben – még az élelmiszerellátásban is – ellátási-lánc problémákhoz vezetett, vagy súlyosbította azokat. A CBI ipari szövetség szerint a munkaerőhiány két évig is eltarthat, az Élelmiszer és Ital Szövetség (Food and Drink Federation) szerint pedig akár  állandósulhat.

munkaerőpiac Egyesült Királyság
Kapcsolódó cikkek