A durumbúzából, tojás nélkül készülő olasz pasták rajongói jó ha kellemetlen meglepetésre készülnek a kasszánál a Bloomberg szerint. Az olasz tésztákhoz használt, Olaszországba tartó durumbúza ára ugyanis az év eleje óta nagyjából 60 százalékos dráguláson ment keresztül, így tonnánként a januári 300 euró alatti ára mára közel 480 euróig kúszott. A spanyol piacon a drágulás mértéke még nagyobb volt, a tonnánkénti árak 280 eurónál kevesebbről 510 euróig nőttek.

Fotó: Shutterstock

A termény legfőbb előállítójánál, Kanadában az idei termést és betakarítást a szokatlanul magas hőség és az aszály gyengítette, alig pár hónappal azt követően, hogy az orosz termést a szokatlanul hideg tél fogta vissza. Ezzel a durumbúza a klímaváltozás hatására csökkenő terméshozamokat produkáló mezőgazdasági termények hosszú sorába illeszkedik, hasonlóan például a magyar őszibarackhoz.

Habár a durumbúza akár két évig is tárolható, a tészták előállításához elengedhetetlen búzadara esetében erre már nincs lehetőség a Bloombergnek nyilatkozó egyik gyártó szerint.