Nemzetközi gazdaság

Felrobbanhat a fogyasztás Közép-Európában

A 2008-as válság előtti éveket idézően lokomotív módba kapcsolhat a lakossági fogyasztás növekedése Közép-Európában, mert a válságot követően gyorsan bővülnek a jövedelmek a régióban, és a lakosság már hatalmas tartalékokat halmozott fel a járvány kitörése óta - írta jegyzetében Liam Peach, a Capital Economics feltörekvő piaci közgazdásza. 

Az elemző becslése szerint a cseh, magyar és lengyel háztartások a járvány időszakában a négy százalékának megfelelő többlet megtakarítást halmozott fel, és ez még tovább növekedhet a következő negyedévekben. A folyamat még az idén is folytatódott Csehországban és Magyarországon, miközben a lengyelek már inkább fogyasztottak, mint spóroltak. 

A legtöbb jel arra mutat, hogy a többlet megtakarítást nem valószínű, hogy elköltik az emberek a régióban, legalább is nem jelentős részét - véli az elemző. Becslése szerint a csehek 2021 első negyedévéig a GDP öt százalékának megfelelő többlet megtakarításra tehettek szert, a lengyelek négy százalékra és a magyarok 1,5 százalékra. Ennek megfelelően Csehországban a legnagyobb a kockázata, hogy még a vártnál is jobban bővül a fogyasztás, megdobva a gazdasági növekedést.  A megtakarítások felhasználására több okból sem lesz szükség a régióban Peach szerint, a fogyasztás mégis erőteljesen növekedhet. A rendkívül feszes a régióban, a dolgozók hiánya és a laza költségvetési politika egyszerre hajtják felfelé a béreket. A lengyel adóreform a kispénzűeket tornássza feljebb, és a jövő áprilisi választások előtt a magyar kormány is a háztartási jövedelmeket növelő intézkedéseket jelentett be. Az elkölthető nominális jövedelem 2022-ben 5-6 százalékkal növekedhet a régióban, hasonlóan a 2016-2019-es időszakhoz, amikor Közép-Európa a legutóbb átélt egy jelentős fogyasztási felfutást - vélte Peach.

A felhalmozott jövedelmi többlet valószínűleg azért is fennmarad a régióban, mert nagyobb részt a gazdagabbakhoz került. A lengyel háztartások körében készült éves felmérés például azt tárta fel, hogy a legjobbmódú húsz százalék gazdagodott leginkább 2020-ban, miközben a népesség legszegényebb ötöde - amely jelentősen növelni tudná a fogyasztását - inkább rosszabb helyzetbe került. A megtakarításokat felhalmozó háztartások ugyanakkor valószínűleg "a mérlegük javítására" törekszenek a régióban: hiteleket fizetnek vissza, vagy befektetnek. Lengyelországban például a felmérések szerint a járvány idején rekord szintre ugrott azoknak az aránya, akik lakást vásárolnának, vagy építenének.

A Capital Economics várakozása szerint a régió háztartásainak fogyasztása a jövedelmeik arányában visszatér a járvány előtti szintre. A megtakarítási rátát tekintve a jövő év közepére állhat vissza a pandémia előtti mérsékeltebb szint, és addig még jelentős további megtakarítások halmozódhatnak fel. Ami a fogyasztási kiadásokat illeti, ezek a régióban Romániát is hozzászámítva 2021 és 2023 között átlagosan évi öt százalék körül növekedhetnek - írta a közgazdász.

Csehország Lengyelország fogyasztás megtakarítás Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek