Nemzetközi gazdaság

Javult, de borzasztóan gyenge a fogyasztói bizalom az USÁ-ban

Valamelyest emelkedett a 10-éves mélypontról a Michigan fogyasztói hangulat index, de még mindig borzasztóan gyenge a bizalom, a jövő héten ülést tartó Federal Reserve döntéshozóinak marad min törni a fejüket.

A fogyasztói hangulati index az elmúlt hét hónapban azért esett akkorát, mert az amerikaiak félelmei nőttek a gazdaságot, a növekvő inflációt és az újra emelkedő Covid-19 fertőzési számokat illetően. Az amerikai jegybank a gazdaság további jelentős javulását szabta annak feltételéül, hogy elkezdje lassítani óriási kötvényvásárlásait, ami az első lépés lenne a kamatok emelése felé. Miközben más adatok a kilábalást jelzik, a hangulati indexek és a továbbra is vegyes munkaerő-piaci számok minden bizonnyal fejtörést okoznak a Federal Reserve döntéshozóinak. A kamatokat meghatározó Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) kedden ül össze, és szerdán hozza meg döntéseit.

Fotó: Nicholas Kamm / AFP

A jelenlegi gazdasági feltételeket értékelő Michigan alindex tovább esett az augusztusi 78,5 pontról, 77,1 pontra, a várakozások mutatója ugyanakkor 65,1-ről 67,1 pontra emelkedett.

A tartós fogyasztói cikkek, lakások és járművek vásárlásának feltételeit évtizedek óta a legrosszabbnak gondolják az amerikaik, és a magas árakra panaszkodnak. 

bizalmi index Amerika Egyesült Államok Michigan
Kapcsolódó cikkek