Nemzetközi gazdaság

Kína lejtmenetben, míg Európa gazdasága továbbra is szárnyal

A delta-variáns, az ellátási zavarok és a dráguló nyersanyagok eltérő mértékben sújtják Kínát és Európa gazdaságait.

A delta-variáns okozta problémák, az ellátási zavarok, valamint a nyersanyagok drágulása eltérő mértékben sújtják Kínát és Európa gazdaságait – derült ki a beszerzésimenedzser-indexek (BMI) augusztusi értékeiből. Míg Kínában erős lejtmenetbe kapcsolt a gazdaság, addig az euróövezetben – bár némileg lassult a gazdasági aktivitás növekedése augusztusban – továbbra is rekordközeli szinteken állnak a mutatók.

Fotó: Shutterstock

Kína számos területén a delta-variáns terjedése ellen – részben az alacsony átoltottság miatt – továbbra is szigorú korlátozásokkal védekeznek. A vállalatok arról számoltak be, hogy a járvány miatti korlátozások – bár egyelőre megállították a fertőzés terjedését – azonban erősen sújtották a szolgáltató szektort, emellett visszafogták a keresletet és beszerzési nehézségeket okoztak, ami lassította a feldolgozóipart. Ennek hatására tavaly április óta először zsugorodott mind a kínai szolgáltatóipar, mind a feldolgozóipar.

A gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatási szektor BMI értéke augusztusban 46,7 pontra csökkent a júliusi 54,9 pontról – derült ki a kínai Caixin és a londoni székhelyű Markit gazdaságkutató közös felméréséből. Ezzel tavaly április óta először került a visszaesést jelző 50 pont alá a mutató.

A visszaesés mértéke azonban igencsak meglephette az elemzőket, ugyanis a piaci várakozások konszenzusa 54 ponttal további növekedést jelzett.

Az új megrendelések 16 hónapja először estek vissza, a foglalkoztatottság három hónap alatt másodszor csökkent, emellett a keresleti és kínálati részmutatók mind estek. Ugyanakkor az üzleti várakozásokat tükröző részindex továbbra is derűlátásról árulkodott, a mutató 3 ponttal maradt csak el a történelmi átlagtól.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit BMI a júliusi 53,1 pontról 47,2 pontra esett, noha a piaci várakozások itt is növekedéssel számoltak, még ha valamivel kisebb mértékűvel is, mint az előző hónapban: az elemzők becslésében 52,9 pont szerepelt.

A jelentős visszaesés oka, hogy a feldolgozóipar teljesítményére vonatkozó korábbi adat is zsugorodást jelzett: a mutató 49,2 pontra süllyedt a júliusi 50,3 pontról.

Ezzel szemben az euróövezet gazdaságait egyelőre kevésbé érinti negatívan a delta-variáns terjedése, így a szolgáltató szektor továbbra is jól teljesített, az ellátási problémák pedig elsősorban a német feldolgozóipart lassítják, de kevésbé vetik vissza más térségbeli országok termelését. Ennek az az oka, hogy a csiphiány a német feldolgozóipar kulcsfontosságú ágazatait érinti, így erőteljesebben is fékezi a termelést. Az autógyártás teljesítménye például 11,2 százalékkal esett vissza a második negyedévben az elsőhöz képest.

 

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett euróövezeti kompozit BMI végleges értéke augusztusra 59 pont lett. Ez ugyan mérsékelten kisebb a júliusi, 2006 júniusa óta legmagasabb 60,2 pontnál, de így is az egyik legnagyobb növekedést jelezte az elmúlt 15 évben.

A végleges augusztusi adat elmaradt a hónap közepén előzetes számként közölt 59,5 ponttól is.

A szolgáltatóipari BMI 59 pontos végleges augusztusi értéke valamivel szintén kisebb a hóközi 59,7 pontnál, és a júliusi 59,8 pontos értéknél. A lefelé történt korrekció részben annak az eredménye, hogy friss adatok érkeztek a térség számos országából. Így a spanyol szolgáltatóipari BMI 60,1 pontra csökkent a júliusi 61,9-ről, és elmaradt az piac által várt 61,5 pontos értéktől, míg a kompozit BMI 60,6 pont lett, szemben a 60,8 pontos várakozással. Az olasz szolgáltatóipari BMI 58 pont lett, hasonlóan az előző hónaphoz, és a piaci várakozásokhoz, míg az összetett érték 59,1 pontra emelkedett az előző havi 58,6 pontról, meghaladva az 58 pontos várakozást.

kompozit BMI szolgáltatási BMI szolgáltatási beszerzési menedzser index Kína euróövezet
Kapcsolódó cikkek