A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) értéke 49,2 pontra süllyedt az előző havi 50,3 pontról. Elemzők 50,2 pontra számítottak augusztusról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke a visszaesését jelzi. Tavaly április óta először fordult elő, hogy az index az 50 pontos küszöb alá került.

Fotó: Shutterstock

A feldolgozóipar teljesítményének gyengülése jól tükrözi a gazdasági fellendülés törékenységét és a járvány terjedését fékező szigorú intézkedéseknek a gazdaságra gyakorolt súlyos hatásait, ami viszont alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy Peking majd újabb intézkedésekkel próbálja meg élénkíteni a gazdaságot.

A Caixin/Markit adatai még így is kedvezőbbek a kedden ismertetett hivatalos kínai felmérésnél, amely a feldolgozóipar stagnálásáról tanúskodott. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által kiszámolt feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,1 pontra esett augusztusban az előző havi 50,4 pontról, ami tavaly február óta a legrosszabb érték.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor beszerzésimenedzser-indexe pedig 47,5 pontra zuhant a júliusi 53,3 pontról.

A Caixin/Markit és a CFLP módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A Caixin/Markit felmérése azt mutatta, hogy február óta először, még ha szerény mértékben is, de csökkentek az új exportmegrendelések. A júliusi stagnálás után a munkaadók már több dolgozót bocsátottak el, mint amennyit felvettek.

A termelés alakulását tükröző alindex 47,7 pontra csökkent, az új megrendelésekre vonatkozó alindex pedig 48 pontra esett. A vállalatok arról számoltak be, hogy a járvány miatti korlátozások visszafogták a keresletet és beszerzési nehézségeket okoztak. A globális chiphiány szintén akadályozta a termelést. A ráfordítási és a kibocsátási árak pedig tovább emelkedtek.

Bár az új járványgócokban elrendelt szigorú zárlatok eredményesnek bizonyultak, megállították a fertőzés terjedését Kínában, a gazdasági tevékenységet is visszavetették, komoly kihívást jelentettek a gazdaság normalizálódására. Számos elemző arra számít, hogy a központi bank tovább csökkenti a bankok kötelező készpénztartalék-rátáját. Júliusban már 50 bázisponttal csökkentették a tartalékrátát, mintegy ezermilliárd jüan likviditást injektálva a piacra.