Meggyőzte a brit különleges egységeket a magyar Gepárd fegyvercsalád: a Daily Maily című napilap cikke szerint 150 Gepárd M6 rombolópuskát vásárolt a brit elitalakulat, az SAS – szúrta ki a Mandiner.

Az alig 120 centiméter hosszú, 730 milliméter csőhosszúságú, 11,5 kilogrammos harci tömegű puska több száz méterről is rendkívül pontos, lőtávolsága pedig csaknem két kilométer.

Különlegessége, hogy a tüzérségi ágyúkhoz hasonlóan a csöve visszasiklik lövéskor, így a brutális erejének jelentős részét elnyeli, nem vezeti azt vissza a használója testébe. A Daily Mail szerint egy helikoptert is le lehet vele szedni, de még a páncélozott járműveken is képes áthatolni.

„A GM6 fantasztikus. Olyan, mintha egy kis tüzérségi ágyúval indulnánk harcba” – nyilatkozta a Daily Mailnek egy SAS-katona. A csapatot az is meggyőzte, hogy a Hiúz becenevű puskával könnyen lehet ejtőernyős ugrásokat is végrehajtani.

A lap cikke szerint a brit hadsereg 150 darab Gepárd M6-os rombolópuskát vásárolt, darabját 9000 fontért (3,8 millió forintért). A puskákat állítólag már éles bevetéseken is használják, de a brit védelmi minisztérium nem kommentálta a lapértesüléseket.