Jelentősen, 281 százalékkal nőtt az amerikai bankszektor teljes nyeresége a második negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor csökkent az első negyedévvel összevetve.

Fotó: Shutterstock

A Szövetségi Betétbiztosítási Vállalat (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint a felügyelete alá tartozó 4951 kereskedelmi bank és takarékpénztár 70,4 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a június végével záródott három hónapban. Ez 51,9 milliárddal (281 százalékkal) haladta meg az egy évvel korábbit. 

Az idei első negyedévhez viszonyítva ugyanakkor gyengébben teljesített a bankszektor, amelynek nyeresége 6,4 százalékkal (8,3 százalékkal) csökkent.

Az éves szintű nyereségnövekedés legfontosabb kiváltó oka a rossz hitelekre félretett tartalékok jelentős csökkentése volt, a tartalékösszeg 73 milliárd dollárral (117,3 százalékkal) esett az idei második negyedévben. A vizsgált intézmények 66,4 százalékának nőtt a profitja a tavalyi második negyedévhez képest, miközben a veszteséges bankok aránya 5,6 százalékról 4,2-re csökkent.

A második negyedévben 3 új bankot alapítottak, 28 olvadt be másikba, és egyetlen bankcsőd sem volt. Az FDIC betétbiztosítási alapja a második negyedév alatt 1,2 milliárd dollárral rekordszintre, 120,5 milliárdra nőtt.