Elkezdődött az idei dohánytermés felvásárlása, a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó két hazai társaság a mintegy 350 gazdálkodójától körülbelül 

4 ezer tonnás termésmennyiségre számít

– közölték a társaságok vezetői.
Fekete Tibor, az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Kft. ügyvezetője, agronómiai igazgatója elmondta, az amerikai tulajdonú társaság hazai leányvállalata a 180 szerződött dohánytermelő partnerétől mintegy 2600 tonna dohány felvásárlásával számol 2021-ben.

Fotó: Shutterstock

A szakember szerint

a dohány növekedése szempontjából az idei év kedvezőbb volt, mint az elmúlt évek.

A kiültetés után meleg és csapadékos időszakok egyaránt voltak, a meleg júniust csapadékban bőséges július követte, ami ugyan az érést két héttel megcsúsztatta és a betakarítást is késleltette, de az augusztusi meleg időjárás ismét kedvezett az ültetvények fejlődésének.
Hozzátette, 

egyes termelők ültetvényeit ugyan érték nagyobb viharkárok, valamint jégeső és kártevők is pusztították, de várhatóan jóval kisebb terméskieséssel kell számolni, mint 2020-ban.

A társasággal szerződött termelők jelenleg a Virginia dohányok 30-35 százalékát takarították már be, a Burleynél ez az arány 60 százalék – ismertette Fekete Tibor. Az ügyvezető jelezte, a nyíregyházi székhelyű ULT az eddig felvásárolt több mint 300 tonna Virginia-termés alapján ebben a szezonban jó-közepes termésre számít és a várakozások szerint a minőség is elfogadható lesz.
Pomázi István, a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó Dofer Dohányfermentáló Zrt. vezérigazgatója elmondta: a társaság 171 termelőjétől mintegy 1500-1600 tonna dohány felvásárlására számít.
Mint mondta, a palánták kiültetését követő, viszonylag hűvös májusi időjárás miatt nem tudott megfelelően növekedni a növény, de a melegebb június, majd az időben kapott csapadék után magukra találtak az ültetvények.
A vezérigazgató szerint

a tavalyinál mindenképpen nagyobb mennyiséget és jobb minőséget hozhat ez a dohányszezon, de ehhez a betakarítás hátralévő időszakában megfelelő őszi időjárás is szükséges.

A szakemberek becslése szerint a 2021-es dohánytermés betakarítása a Virginia dohányoknál valószínűleg az első őszi fagyig fog kitolódni, míg a Burley esetében szeptember végére befejeződik. A felvásárlási időszak a Virginia esetében november végéig, a Burleynél pedig 2022 február közepéig tart majd.