Nemzetközi gazdaság

Pesszimizmus uralja a német autóipart

A német ifo Intézet legújabb felmérése szerint az alapanyaghiány hatására csökken a német autóipari szereplők körében a jövőbe vetett bizalom a müncheni autópiaci kiállítást megelőzően.

A müncheni nemzetközi autóipari kiállítást (IAA) megelőzően jelentősen csökkent a német autógyártók és beszállítóinak üzleti hangulata augusztusban az ifo Intézet legújabb kutatása szerint. A cég által az üzleti hangulat jelzésére szolgáló indikátor a júliusi 56

Fotó: Christof STACHE / AFP

A várakozásokkal kapcsolatos index enyhe mértékben, 6,7 pontról 7,1 pontig erősödött, míg a termelési tervek esetében a javulás mértéke erőteljesebb, ez utóbbi index értéke a júliusi 24,3 pontról 34,8-ig kúszott fel augusztusra. Hasonlóan alakult az kilátások helyzete is, ez az index 8,6 pontról 15,1 pontra emelkedett.

A kereslet terén viszont továbbra is borúsak az elvárások, ezek mértéke 24,8 pontról 6,7 pontig esett vissza, míg a befejezett járművek készlete tovább zuhant, mínusz 33,3 pontról mínusz 42,1 pontig. A foglalkoztatottsággal kapcsolatos várakozások területén pedig a júliusi 6,2 pontról augusztusra mínusz 5,0 pontra csökkent az intézet által számolt indikátor, aláhúzva az autóipar előtt álló ellátási nehézségeket. 

csiphiány autóipar Ifo intézet hangulatindex ifo hangulatindex
Kapcsolódó cikkek