BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorította a légszennyezési határértékeket a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a negyedére csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről. 

Fotó: Shutterstock

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél.

A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket

 — indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszköz a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg

— hangoztatta.

Az új irányelvek alapján a WHO felére, 10-ről 5 mikrogram/m3-re csökkentette a levegőben lévő szállópor  (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re. 

A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogram/m3 helyett 10 ?g/m3 célértéket határozott meg.

A WHO becslése szerint évente mintegy hétmillió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, amely a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, növeli az asztma kialakulásának a kockázatát. A felnőtteknél a légszennyezés szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, súlyosbíthatja a mentális betegségeket.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.