A 2008-as gazdasági válságra ez Egyesült Államok jelentős – bár sokak szerint elégtelen mértékű – élénkítőcsomaggal reagált, ami a költségvetési hiány felrobbanását eredményezte. Mindennek következtében szükségessé vált a különböző állami szervek esetében a költségek csökkentése is, ami az adóhivatal (IRS) esetében azt eredményezte, hogy tíz év alatt 19 százalékkal csökkent a hivatal költségvetése, mely így 33,378 teljes időben alkalmazott munkatársat veszített.

Fotó: Shutterstock

Az ország pénzügyminisztériuma szerint mindennek hatására évente 600 milliárd dollárra nőtt a szakadék a befizetendő és a befizetett adók között, melynek több mint negyedéért – mintegy 163 milliárd dollárért – az adózók felső 1 százaléka felel – derül ki a CNBC írásából. Mindez azért is került az érdeklődés középpontjába, mert 

a hivatal költségvetését a Biden-kormányzat a következő 10 év során 80 milliárd dollárral egészítené ki, ami szintén 10 év alatt a pénzügyminisztérium szerint 320 milliárd dollárnyi pluszbevételt hozna.

A kormányzat mindemellett a bankok által az adóhivatal részére átadott információkat is növelnék, ami a pénzügyminisztérium szerint további 460 milliárd dolláros adóbevételt hozhat az állam számára 10 év alatt, míg az azt követő évtizedben, miután az IRS költségvetésének emelése és a szigorúbb jelentési kötelezettségek terén történő változások lezajlottak, a bevételek még tovább nőhetnek és elérhetik 10 év alatt az 1,600 milliárd dollárt a becslés szerint. 

Minderre új adók kivetése nélkül, a meglévő terhek hatékonyabb behajtásával nyílna lehetőség.

A Költségvetési és Politikai Prioritások Központja (CBPP) szerint az IRS költségvetésének és létszámának csökkenése a hivatal által végrehajtott auditok számát is jelentősen, 58 százalékkal csökkentette, ami a dollármilliomosok esetében ráadásul még nagyobb, 71 százalékos csökkenést jelentett. A Syracuse Egyetem kutatása hasonló következtetésre jutott, miszerint míg 2012-ben több mint 40 ezer audit vizsgálta a több mint 1 millió dolláros jövedelemmel rendelkezők bevallásait, addig ez a szám 2020-ra kicsit több mint 11 ezerig csökkent, miközben az érintett csoport létszáma duplájára nőtt, azt eredményezve, hogy 

a millió dollárnál nagyobb jövedelemre szert tevők kevesebb mint két százalékát vizsgálta a hivatal.

Az IRS nem csak a különösen magas jövedelemmel rendelkezők felé fordított figyelmet volt kénytelen csökkenteni, a legnagyobb, 20 milliárd dollárnál több eszközzel rendelkező vállalatok is egyre kevésbé számíthatnak vizsgálatra. Míg 2012-ben az ilyen vállalatok több mint 90 százaléka került az adóhivatal célkeresztjébe, ez az arány 2020-ra 40 százalék alá csökkent.

Mindemellett a gazdagabbak jelentősen összetettebb adóbevallásainak vizsgálatával az IRS kevesebb időt töltött, mint a középosztály számára elérhető keresett jövedelem után járó adóvisszatérítést igénybe vevőkkel szemben.