"Rendkívül aggasztják" a migránsok új illegális - és néha erőszakos - elutasításával kapcsolatos médiában megjelent hírek Ylva Johansson európai biztost - írja az AFP hírügynökség. A biztos szerint elfogadhatatlan ami az EU határain történik , különösen Görögországban és Horvátországban, és sürgeti őket a helyzet kivizsgálására.

Fotó: Shutterstock

A héten több médiában, köztük a német Spiegel magazinban és a Libération francia napilapban olyan videófelvételeket közöltek, amelyek azt dokumentálják a migránsok kiutasításának stratégiáját, amit "különleges rendőri egységek" szerveznek, részben európai alapok támogatásával, Horvátországban, Görögországban és Romániában.

A biztos aggodalmát fejezte ki az e tagállamoknak juttatott "uniós pénzekkel való visszaélés" miatt, emlékeztetve arra, hogy az EU felfüggesztheti a kifizetéseket a jogállamiság megsértése esetén.

Ezen információk némelyike ​​megdöbbentő és rendkívül aggasztó 

- mondta Ylva Johansson.

A szóban forgó cikkek azzal vádolják Romániát, Horvátországot és Görögországok, hogy egy konkrét stratégia mentén toloncolják ki a határaikat átlépő migránsokat.

A Liberation azt írja, hogy Görögországban, Romániában és Horvátországban a menedékkérők olyan tanúvallomásokat tettek, miszernt a férfiakat, a nőket és a gyerekeket - néha erőszakosan - kiszorítják Európa határain kívül, anélkül, hogy védelmet kérhetnének. A cikket egy román határrendőr képe illusztrálja, aki megfenyeget egy migránscsoportot.

A holland Lighthouse Reports koordinációjával a Liberation egy nyolc hónapos kvázi titkosszolgálati tevékenységet végzett az adott határokon, s mint írják a drónok és a termikus kamrák segítségével bizonyítékot szereztek arra, hogy a migránsok elutasítása, jól bevált stratégia azon államok részéről, amelyek rendőri erőit az EU anyagilag támogatja.