Nemzetközi gazdaság

Dacol az inflációval a szerb jegybank, kimarad a kamatemelési hullámból

A szerb központi bank rekordalacsonyan tartotta irányadó kamatát, pedig a régió legnagyobb gazdaságaiban mindenütt emeltek a jegybankok, a románok és a lengyelek először ebben a ciklusban. Mint a térség minden országában, Szerbiában is felszökött az infláció, de valamivel alacsonyabb szintre.

Egy százalékon, eddigi legalacsonyabb szintjén tartotta irányadó kamatát a szerb jegybank, hogy további támogatást nyújtson a gazdaság gyors kilábalásához. A szerb gazdaság 6,5 százalékkal növekedhet az idén, a megugró a jegybankot egyelőre nem aggasztja.

A dinár, amelynek árfolyamát a bank karbantartja, kamatszigorítás nélkül is a 117,5-es szint közelében ragadt az idén.

Fotó: AFP

Szerbiában az éves infláció augusztusban 4,3 százalékra ugrott a júliusi 3,3 százalékról, ami nyolc éve a legmagasabb érték. Ennek ellenére van egy fontos különbség azoktól a közép-európai országoktól, amelyeknek jegybankjai az áremelkedéseket féken tartandó kamatot emeltek (a csehek és magyarok hónapokkal ezelőtt, a románok és lengyelek ezen a héten). Az infláció még mindig viszonylag alacsony: a lengyeleknél az éves ráta szeptemberben 5,8 százalék volt, az augusztusi, legfrissebb adatok szerint pedig Romániában 5,25, Magyarországon 4,9, Csehországban 4,1 százalék. Az árindex azonban mindegyik országban már jelentősen meghaladta a jegybanki célsáv tetejét, kivéve Szerbiát, ahol a cél három százalék, mindkét oldalán másfél százalékpont toleranciasávval.

Szerbia szerb alapkamat dínár
Kapcsolódó cikkek