Az a vámellenőrzések könnyítését javasolja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll végrehajtását érintő nehézségek okozta feszültségek feloldására – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán.

A Brexit ellen tüntető írek
Fotó: Paul FAITH / AFP

Mint azt Sefcovic elmondta, az intézkedés a Nagy-Britanniából származó Észak-Írországban fogyasztott áruk széles körét érintené, hatására mintegy 80 százalékkal csökkennének a vámellenőrzések és 50 százalékkal a vonatkozó vámeljárások. Szerinte a javasolt intézkedéscsomag képes kezelni a Brexit-megállapodás végrehajtásával kapcsolatos azon problémákat, amelyek a Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállítani kívánt áruk mozgásával kapcsolatosak.

A bizottság rugalmasságot javasol az élelmiszerek, a növények és állatok, valamint az egészségügyi termékek, köztük a gyógyszerek határon át történő szállítására. A csomag megnyitja az utat az összes fennálló, a protokoll végrehajtását nehezítő kérdés megoldásához, és kiszámíthatóságot, stabilitást és bizonyosságot teremt az észak-írországi emberek és vállalkozások számára – mondta.

Azonban az európai belső piac integritásának védelme érdekében Londonnak garanciákat kell adnia arra, hogy például árucímkék elhelyezésével jelzi, ha egy adott árut csak az Egyesült Királyságban szánnak értékesítésre.

Sefcovic szerint az Európai Bizottság készen áll arra, hogy intenzív megbeszéléseket folytasson az Egyesült Királyság kormányával annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb közösen elfogadott, fenntartható megoldást találjanak a protokoll végrehajtására és ő maga pedig pénteken Brüsszelben találkozik David Frost Brexit-ügyi miniszterrel.

Az uniós biztos azonban már július végén leszögezte, hogy az Európai Unió nem tárgyalja újra az Európai Unió és az Egyesült Királyság által is megerősített,Brexit-megállapodáshoz kapcsolódó észak-írországi protokollt, és ragaszkodik annak végrehajtásához.

Nagy-Britannia kedden terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

A brit kormány szerda esti állásfoglalása szerint csak az észak-írországi protokoll jelentős és mélyreható módosításával lehet rendezni a protokoll ügyében az Európai Unióval kialakult vitát.

London és az EU egyre élesebb vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött 64 oldalas észak-írországi protokoll alapján Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. 

Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni. Viszont ez az a megállapodás is, amit hiába írt alá a brit kormány, és aminek végrehajtására hiába kapott sokszorosan halasztást, továbbra sem hajlandó betartani.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának - amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.