Nemzetközi gazdaság

Ezekre az adatokra várunk hétfőn

Egyesült Államok

Az elemzők szerint tovább lassulhatott az amerikai ipar növekedése a múlt hónapban: havi alapon az augusztusi 0,4 százalék felére, éves bázison 5,9 százalékról 5,7 százalék környékére. Az ipari termelésnek nincs kiemelt szerepe a Federal Reserve döntéseit meghatározó függvényben, a jegybank által erősen figyelt munkaerőpiaci folyamatokat azonban befolyásolhatja, miképp halad az ipar kilábalása. Ha a Fed optimista, már november elején elkezdheti pénzbőségteremtő eszközvásárlásai visszafogását. 

Fotó: Shutterstock

Luxemburg

Ma üléseznek az külügyminiszterei, néhány nappal a miniszterelnökök és államfők csúcstalálkozója előtt, amelyen minden bizonnyal a rengeteg nemzetközi vonatkozással átszőtt lesz a legfajsúlyosabb téma. A miniszterek többek közt megtárgyalják Bosznia ügyét is, ahol a szerb tagköztársaság függetlenedési törekvései a több mint negyedszázada megkötött békét fenyegetik, és foglalkoznak a keleti partnerség témájával is, amely minden bizonnyal érinti a Magyarországgal feszült viszonyba került Ukrajna szerepét is. 

Lengyelország

A varsói jegybank legutóbbi ülésén a piacokat meglepve kamatot emelt, és ettől még nagyobb figyelem irányul az inflációs folyamatokra, amelyekből a befektetők következtethetnek arra, folytatódik-e a monetáris szigorítás, és milyen ütemben. Szeptemberi inflációs számokat már közöltek a lengyelek, az éves index 5,9 százalék volt. A ma esedékes maginflációs mutató jóval alacsonyabb lesz, az elemzői várakozás szerint az augusztusi 3,9 után 4 százalék, ez azonban még mindig jóval a jegybank 1,5–3,5 százalékos célsávja felett lenne.

Csehország

A cseh jegybank már júniusban megkezdte kamatai emelését, és a folyamatra itt is befolyással lehet az árak dinamikája, amennyiben eltér az előre jelzettől. A termelői áraknak nincs közvetlen hatásuk a fogyasztói árakra, de a vállalkozások tartósan nem képesek nem továbbhárítani emelkedő költségeiket. Augusztusban 9,3 százalék volt a cseh éves termelői árindex, a mai adat ennél is magasabb, 9,9 százalékos áremelkedési ütemet mutathat szeptemberre.

Kína

A pekingi szokás szerint nagy csokorban érkezhetnek ma a kínai gazdaság növekedési jellemzőit bemutató adatok a harmadik negyedévi bruttó belföldi össztermékről és a szeptemberi ipari termelésről, beruházásokról, kiskereskedelemről és munkanélküliségről. Az elemzők arra számítanak, hogy a kínai gazdaság növekedése lelassult a harmadik negyedévben, és ez a folyamat a szeptemberi számokban is meglátszik.

energiaválság kamatemelés amerikai ipar
Kapcsolódó cikkek