Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált  – közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn. 

Az üzemeltető tájékoztatása szerint a tervnek és a tervezési követelményeknek megfelelően a gázvezetéket mintegy 177 millió köbméter úgynevezett technológiai gázzal töltötték fel, ami 103 bar nyomást biztosít a csőben. Ez elegendő a gázszállítás jövőbeni megindításához. 

Fotó: JENS BUTTNER / AFP

Korábban a Dán Energiaügynökség megállapította, hogy az első vezeték minden követelménynek megfelel, és készen áll az indításra. A Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur)  szeptemberben kapta meg független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, ami az EU harmadik energiacsomagjának követelménye. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és szállítását a vezetéken különböző vállalatok valósítsák meg. 

A német szakhatóság engedélyének kiadása akár négy hónapig is eltarthat, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd. 

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható, ebből a Gazprom korábbi közlése szerint 5,6 milliárd köbméter még az idén elérheti a német elosztórendszert. 

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. 

Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.