Nemzetközi gazdaság

Gyengül a korona, visszaesett a német és a cseh ipar

Némileg gyengült a cseh korona, miután az augusztusi számok szerint visszaesett az ipari termelés Németországban – amelyhez a közép-európai gazdaságok ezer szállal kötődnek – és Csehországban, ahol ráadásul augusztusra rekordmagas külkereskedelmi deficitet jelentettek.

A péntek–szombati csehországi választásokat megelőző napon némileg gyengébben nyitotta a kereskedést a korona, miután kiábrándító augusztusi ipari termelési számok jöttek ki Németországból, amit hasonlóan gyenge cseh adatok követtek, ráadásul

Prágában akkora külkereskedelmi deficitet jelentettek a nyár utolsó hónapjára, amire még nem volt példa.

Fotó: Shutterstock

A közép-európai devizák a meglepő szerdai lengyel kamatemelést követően vegyesen mozogtak, az euró mérsékelt erősödése a dollár keresztben ezúttal nem nyúlt a hónuk alá, a cseh korona például egyötöd százalékot gyengült az euró ellenében, 25,42 környékére. Határozott irányról nem beszélhetünk, de szerdán és csütörtökön a korona feladta annak az árfolyamnyereségnek a felét, amire a cseh jegybank mértékében meglepő múlt heti 75 bázispontos kamatemelése után tett szert. 

Miközben az Európai Központi Bank nem változtat ultralaza politikáján, a közép-európai jegybankok az ellen küzdenek, ami Európa-szerte felszökött, az unió keleti szárnyán különösen erőteljesen. A gazdasági túlfűtöttség mellett ugyanakkor egyenetlennek tűnik a kilábalás útja is. Az európai gazdaság motorja, Németország csütörtökön közzétett adatai szerint az ipari termelés 4 százalékkal esett vissza augusztusban júliushoz mérten, az előző hónap 1,3-es növekedése után, pedig az elemzők tized ekkora zsugorodást vártak.

Röviddel ezután kiderült, hogy a cseh ipar is 3,2 százalékot zakózott, éves szinten pedig 1,4-et, pedig az elemzők 2,6-es növekedésre számítottak. 

Az ennél is nagyobb hidegzuhanyt az jelentette – ami ilyen rossz ipari adat után annyira nem meglepő –, hogy

augusztusban rekordmértékűre tágult a lyuk a cseh külkereskedelmi mérlegben: a júliusi 8,225 milliárd koronáról 28,06 milliárdra. 

A csehek voltak az elsők Közép-Európa export-vezérelt gazdaságai közül, ahol kijött az augusztusi külkereskedelmi adat, de az ipari fejlemények tükrében – a beszállítási problémák visszafogják az európai termelést – nem lenne csoda, ha másutt is hasonlóan gyenge számok látnának napvilágot. A térség devizái mindenesetre a korona kivételével egyelőre nem reagáltak a cseh számra. 

Németország Csehország német ipar külkerekedelmi adatok korona árfolyama Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek