Dominic Fritz, Temesvár polgármestere keddi sajtótájékoztatóján közölte: a városban drámaivá vált a helyzet, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes Megyei Törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. Ezzel a távhőszolgáltató ellen a romániai jogrend szerint megkezdték a csődeljárást. A város ezután kezdeményezett tárgyalásokat a gázszolgáltatókkal, amelyek egyelőre nem vezettek eredményre. Az egyik gázszolgáltató például 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni – közölte a polgármester. 

Most azt próbálják elérni, hogy a gázt szénnel váltsák ki, és azzal üzemeltessék a temesvári hőközpontokat. A városvezető elmondta: 

a bukaresti parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

A Colterm a korábbi ciklusokban jelentős adósságot halmozott fel, amit az elmúlt évben – mióta a város átvette a cég vezetését – elkezdtek visszafizetni. Csak az idén 137 millió lejt (9,8 milliárd forint) fizetett a város a szolgáltatónak – közölte a polgármester, hozzátéve, hogy az összegből két iskolát lehetett volna felépíteni. Megjegyezte: 

nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával a város jövőjét élik fel. 

Fotó: Kallus György

A temesvári polgármester elmondta: a Colterm a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva. A polgármester viszont az közölte, hogy az önkormányzati testület keddi ülésén a szolgáltatás árának a megkétszerezésére tesz javaslatot, hiszen a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

A temesvári Románia második legnagyobb távhőszolgáltató rendszere a bukaresti után. A város polgármestere szerint 

az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.