Szaúd-Arábia 2060-ra szeretné elérni a zéró karbonkibocsátást és már most több mint duplájára emeli kibocsátásnak csökkentését – tudósított a Reuters az ország koronahercegének, Mohammed Bin Szalmannak a szombati szavairól.

A trónörökös a szaúdi zöld kezdeményezés nevű eseményen szólalt fel, 

alig pár nappal az október 31-én, Glasgowban kezdődő klímacsúcs előtt, 

mely a remények szerint olyan megállapodást hoz létre a világ országai között, ami a jelenleginél gyorsabb csökkenést eredményez a széndioxid kibocsátás terén.

Az olajmonarchia a körforgásos karbon gazdaság programjával tervezi nullára csökkenteni kibocsátását 2060-ra, 

miközben fenntartja az ország vezető szerepét az olajpiac biztonságának és stabilitásának megőrzése kapcsán.

A párizsi egyezmény – melyet Szaúd-Arábia is aláírt – értelmében az országok maguk határozzák meg, hogy milyen vállalásokat tesznek azért, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen az iparosodás előtti időszakhoz képest másfél foknál többet.

Fotó: AFP PHOTO / SAUDI ROYAL PALACE / BANDAR AL-JALOUD

Az Egyesült Államok és az azt szeretné, ha Szaúd-Arábia csatlakozna a metánkibocsátás csökkentését célzó kezdeményezéshez, mely 2030-ra 30 százalékkal csökkenést szeretne elérni 2020-hoz képest ezen a téren. Az amerikai klímanagykövet, John Kerry részt is vesz a hétfőtől kezdődő, rijádi közel-keleti zöld csúcson.

A koronaherceg elmondta, hogy a szaúdi zöld kezdeményezés értelmében a cél évente 278 millió tonnával csökkenteni a karbonkibocsátást, ami több mint a korábbi évi 130 millió tonnás cél duplája.

Szaúd-Arábia márciusban kibocsátásának több mint 4 százalékos mérséklését ígérte, többek között azzal, hogy energiaszükségletének felét megújuló energiából fedezi 2030-ra illetve hogy több milliárd fát ültet az országban.

A szomszédos, szintén OPEC tag Egyesült Arab Emirátusok októberben 2050-et tűzte ki a karbonsemlegesség elérésének határidejeként.

Szaúd-Arábiát ennek ellenére számos kritika éri amiért lassan lép a változás irányába és az ország még mindig túlságosan függ az olajexporttól, elmaradva bin Szalman gazdasági diverzifikációt célzó terveitől. Ugyanakkor szaúdi tisztviselők rámutattak, hogy a világnak még évtizedekig szüksége lesz a királyság olajára.

Szakértők szerint egyelőre nem lehet megítélni a születőben lévő szaúdi nap- és szélenergia projektek hatását, 

hiszen az első megújuló erőmű csak áprilisban kezdte meg a működését az országban, míg az első szélerőmű augusztusban kezdte el az áramtermelést.

A futurisztikus tervezett város, NEOM számos zöld energiával kapcsolatos lépést foglal magába, mint például egy 5 milliárd dolláros hidrogénüzem, miközben az állami cégek is egyre több zöld tőkét igyekeznek bevonzani. Természetesen a világ első számú olajexportőre előtt még hosszú út áll, ám sokak szerint bin Szalman komolyan gondolja a váltást.