Nemzetközi gazdaság

Megint térdre rogyott az amerikai fogyasztói hangulat

A Michigan index szerint némi szeptemberi javulás után ebben a hónapban megint gyengült a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban, és megint a majdnem egy évtizedes mélypont környékén jár.

Továbbra sem teremtenek tisztább képet az amerikai gazdasági adatok azt illetően, hogy valóban megkezdi-e pénzbőség-teremtő eszközvásárlásai visszafogását november elején a Federal Reserve. 

A Michigani Egyetem fogyasztói hangulatindexe megint visszaesett októberben, pedig 71,4 pontra, pedig az elemzők némi további emelkedést vártak a szeptemberi  72,8-ról, ami már pedig javulást jelentett a augusztusban mért majdnem egytizedes mélypont, 70,3 ponthoz képest. Csak másfél órával korábban közölték az amerikai kiskereskedelmi forgalom szeptemberi adatát, amely viszont jobb volt a várakozásoknál, 0,7 százalékos emelkedést mutatva az előző hónaphoz képest.

Fotó: YASIN OZTURK

Rossz hír ugyanakkor az is, hogy az atlantai Fed valós idejű előrejelzése a harmadik negyedévi amerikai gazdasági növekedésre már csak 1,3 százalék az előző három hónaphoz képest, 

holott két hónapja még hat százalékra számítottak jelentette a Bloomberg. 

A dollár az elmúlt két nap gyengülését követően továbbra is az 1,16-os szint környékén táncolt az euró ellenében az adatok után.

fogyasztói hangulat Egyesült Államok dollár árfolyam Michigani Egyetem
Kapcsolódó cikkek